★ ★ ★ Személyi edzés ★ ★ ★

Mire jó az SMR henger?

2019. szep 10. - 19:31 -- Csóka Gábor

SMR henger

Mi is az SMR henger valójában? Mostanában egyre többször találkozhattál az SMR rövidítéssel. Tényleg egy hatékony eszköz ami segít az izmok regenerációjában vagy csak egy marketing fogás?

Mi is az SMR?

Az SMR jelentése: self-myofascial release, ami magyarul azt jelenti: izompólya vagy kötőszöveti önmasszázs. Az izomzatban úgynevezett „trigger” pontok (feszültségpontok), alakulnak ki túlerőltetés, erős igénybevétel, de akár stressz vagy érzelmi feszültség hatására. Ezek lazítására és az izomcsomók oldására használjuk az SMR hengert. Ezeket a pontokat te is ki tudod tapintani. A „trigger” pontok lehet, hogy eleinte nem okoznak gondot, de idővel a normális izomműködést gátolják, akár fájdalmat is okozhatnak. Ezeken a részeken az izom állandóan összehúzott állapotban van, nem tud ellazulni, plusz a fájdalom kisugározhat a környező területekre is, és akár fejfájást is okozhat. Gyakran ezek a feszültségpontok okozzák a nyaki vagy háti fájdalmakat. Ha mindezektől megszabadulsz, javíthatod a teljesítményedet és a közérzetedet.

Mikor használd?

  1. Ha jobb fizikai teljesítményt szeretnél. 
  2. Ha rugalmasabb és hajlékonyabb szeretnél lenni.
  3. Ha szeretnéd, hogy az izomláz hamarabb elmúljon.
  4. Ha bizonyos izomfájdalmaktól és problémáktól szeretnél megszabadulni.
  5. Ha szeretnél sportsérüléseket elkerülni.
  6. Ha egyszerűen jobban akarod magad érezni a testedben.
  7. Ha egy hatékony nyújtást/lazítást keresel edzés előtt és utánra.

Nem lesz kellemes

Az SMR-ezés eleinte fájdalmas lesz és szokatlan. De nem annyira fájdalmas, mint amilyen a problémád lesz, ha nem kezeled. Ha jól csinálod, hozzászoksz, és jól be tudod azonosítani a probléma helyét. Nagy előnye, hogy te tudod kontrollálni a nyomást, és így a fájdalom erősségét is a tűréshatáraidnak megfelelően.

Hogyan használd?

Tedd a talajra a hengert és vagy helyezd rá a fájdalmas pontokat, ott tartva az adott testrészt, esetleg pár centis mozgástartományban mozgatva a hengeren, vagy masszírozd végig az egészet, „végiggurítva” az adott testrészt a hengeren. Próbálj minél jobban ellazítani ott, ahol masszírozol. Ha jól ellazítod, mélyebben tud masszírozni a henger és bár annál fájdalmasabb is, a hatékonysága is jobb lesz.

Változtasd azt is, ahogyan a testrészedet tartod, hogy alaposan, minden oldalról masszírozz. Ez testrészenként akár több percig is eltarthat alaposságtól és problémától függően. Az erősség sok mindentől függ. A fájdalomtűréstől, az izommerevségtől stb., de ezt a testsúlyoddal tudod szabályozni.

Érdemes kitapasztalnod, hogy számodra melyek az ideális mozdulatok. Pl. a hát masszírozásánál a kartartásokkal variálva különböző mélységekben tudod elérni az izmokat illetve más-más izmokhoz férsz hozzá.

Hányszor érdemes?

Ha nem is edzel napi szinten, akkor is érdemes naponta 10-20 percet hengerezéssel töltened. Nálam az edzés a hengerrel kezdődik. Egy ilyen bemelegítő rész kb. 5-10 perc. Majd edzés végén ugyanez. Ha heti 3 edzésed van, bőven elég, ha minden edzés előtt és után alaposan áthengerezed és nyújtod az izmokat. De baj nem lesz abból, ha mégis minden nap hengerezel :)