★ ★ ★ Személyi edzés ★ ★ ★

Milyen ételek javítják a sporteredményeket?

2019. máj 17. - 11:02 -- Csóka Gábor

Mediterrán diéta

Egy kutatás szerint a hagyományos görög és olasz ételeket tartalmazó ún. mediterrán diétákkal pozitívan befolyásolhatjuk az edzésen nyújtott teljesítményt. Azért mielőtt rohannál megenni egy nagy tál spagettit pizzával, olvasd végig a cikket!

Mediterrán diéta

Azt már régóta tudjuk, hogy a “helyes”, vagyis egészséges táplálkozás a testi és szellemi jóllétünket segíti, de Dr. Edward Weiss, a Missouri állambeli Saint Louis-i Egyetem dietetikaprofesszora és kollégái bebizonyították, hogy nem csak egyes ételek tudatos fogyasztása, hanem a mediterrán diéta összességében is javíthatja a fizikai teljesítményünket. A kutatásban az alanyok az egészséges ételek fogyasztásának köszönhetően hat százalékkal gyorsabban futották le az öt kilométeres távot, mint amikor magas cukor-, só- és zsírtartalmú élelmiszereket ettek. 

A mediterrán étrendekben a hangsúlyt a zöldségek és gyümölcsök mellett a halak, a összetett szénhidrátok és a többszörösen telítetlen zsírsavak kapják. Mindezek, nem mellesleg a fogyás elősegítésén túl, az agyunknak és a szívünknek is nagyon kedvező ételek. Plusz ne feledkezzünk meg a vörösborról és a tejtermékekről sem, hiszen ezek is fontos szereplők. Gondolom itt sokaknak rémlik egy közeli tudományos vizsgálat, miszerint egy pohár vörösbor egy edzéssel ér fel, ezzel azért csak óvatosan, gyertek inkább edzeni! :) 

Figyeljünk a szezonalitásra!

Visszatérve az ételekre, ha már a tudatos étkezésnél tartunk, akkor ne csak magunkra, hanem a környezetünkre is gondoljunk. Vagyis igyekezzünk mindig szezonálisan, valamint amiben csak lehet, helyi termékeket vásárolni. De pontosan mit is jelent ez konkrétabban? Itt a tavasz, a teljesség igénye nélkül együnk sok leveles zöldséget, fejes salátát, madársalátát, rukkolát, sóskát, spenótot és retket. 

A főétkezések között amíg meg nem “érkeznek” a hazai gyümölcsök, és unjuk az almát és a körtét, nassoljunk különféle magvakat. Sportolóknak kimondottan  ajánlott a mandula, illetve a szintén natúr sótlan napraforgómag, hiszen mind a kettő pozitív hatással van az idegrendszerre, az izmokra, a csontokra és az anyagcseréje is. 

Mediterrán diéta

Mi van a halakkal?

Ha halakról van szó, akkor sem kell megijedni, létezik más lehetőség is a csak halászlében ismert ponty, a drága lazac és az ízetlennek tartott fagyasztott pangasiuson kívül is. Például a pisztráng, amit szerencsére már egyre több piaci halasnál, illetve nagy élelmiszerüzletben elérhető, a másik jó hír, hogy pofon egyszerű és gyors elkészíteni is. Ha tényleg nagyon könnyű fogásra vágyunk, társítsunk mellé salátát, amit ízesíthetünk egy kevés olívaolajjal vagy joghurttal is. 

Próbáld ki, és bizonyítsd be nekünk edzésen, hogy helytálló a kutatás!