★ ★ ★ Személyi edzés ★ ★ ★

Cross-training vagy konditerem?

2019. máj 2. - 12:56 -- Csóka Gábor

Cross-training vagy konditerem

Ha valamit még nem próbáltunk, akkor látatlanban nehéz megmondani, hogy nekünk való-e. Mind a cross-training, mind a testépítő edzés lehet hatékony és szórakoztató, mindkettőnek megvan a maga varázsa. Mi azokat a lényeges különbségeket szedtük össze, amiből eldöntheted, hogy Neked melyik való.

Árak

Rengeteg edzőterem van már jelen a piacon, és nagyon különböző árfekvéssel találkozhatunk országszerte. Ha nem kifejezetten a wellness szolgáltatások és egyéb kiegészítő lehetőségek érdekelnek, hanem az edzés miatt keresünk helyet, akkor elmondható, hogy egy konditermi bérlet olcsóbb mint egy cross-training havi tagság. 

De miért van ez így, hiszen egy klasszikus edzőteremben rengeteg drága eszköz és gép található, míg egy cross-training helyen nincsenek gépek, akkor biztos olcsóbb is, nem? Persze egy cross-trainingen kevés vagy semmilyen gépet nem használsz, csak szabad súlyokat, viszont mindig jelen van egy edző. Egy szakember, aki megtervezi és levezényli az edzéseidet, aki kijavítja a hibáidat, elmondja mit és hogyan csinálj, és nem engedi, hogy feladd. Ezt a plusz időt és energiát meg kell fizetni.

A konditeremben a pénzedért a helyet és az eszközöket kapod, a cross-trainingnél ezen felül szakértelmet és állandó figyelmet.

Változatosság

Az ún. gyúrás esetén saját magadnak kell megtervezned az edzéseidet. Aki rendszeresen sportol, vagy foglalkozott versenysporttal tudja, hogy milyen nehéz egy jól működő feladatsort összeállítani. Fontos, hogy megfelelően fejlődjünk, de ne is legyen unalmas. Ha egyedül edzünk, hajlamosak lehetünk sokáig azokat a gyakorlatokat alkalmazni amikben gyors fejlődést értünk el, és elhanyagolni azt, amiben gyengék vagyunk. Pedig pont azokra az izomcsoportokra és gyakorlatokra kellene több időt és energiát szánnunk, ami nem megy annyira, amiben fejlődnünk kell.

A cross-trainingen minden óra más és más. Mivel szinte végtelen számú gyakorlatsor variációval lehet dolgozni, így sosem lesz unalmas. Az edzés technikai részén gyakorolhatjuk, ami kevésbé megy, az erőfejlesztésen pedig fejleszthetjük tovább azt, amiben jók vagyunk. Egy edző segítsége mellett ez még hatékonyabb, mintha egyedül próbálnánk kihozni magunkból a maximumot.

Motiváció

Ha edzeni jársz mindig van egy vagy több cél, amiért csinálod. Erősebb szeretnél lenni, le akarsz fogyni, formálódni szeretnél, valamilyen versenyre vagy challengre készülsz és növelni szeretnéd a teljesítményedet. A motivációt hosszútávon fenntartani viszont rendkívül nehéz. Ha egyedül edzel, akkor különösen nehéz, de ha párban a haveroddal, kollégáddal, akkor se mindig könnyű.

A cross-training során a WoD-ok sokszínűsége ad egyfajta motivációt, hogy mindig jobb és jobb legyél. Minden edzés végen a WoD egy verseny. Önmagaddal és a csapattársaiddal. Itt minden alkalommal megmérettetsz, és a csapat visz magával, így sokkal nehezebben adod fel, és kétszer annyit is képes vagy beletenni egy edzésbe mint gondoltad.

Cross-training terem

Szakszerűség

Aki volt már konditeremben az tapasztalta, hogy mindig van pár „profi önjelölt szakember” aki beledumál az edzésedbe, és megmondja, hogy hány fokos szögben emeld a lábad, meg hogy jó karozni, és hány gramm fehérjét egyél, meg mitől lesz hatékony a zsírégetés. Biztos mondanak jó dolgokat is, már csak a nagy számok törvénye alapján, de azért egy szakképzett edzőt nem helyettesítenek.

Ha lemész edzeni, persze olvasol sok mindent mit érdemes enned, hogy kell helyesen csinálni egy gyakorlatot stb. De ettől még nem biztos, hogy jól is fogod csinálni. Egy cross-training csoportos órán mindig ott az edződ, akit ezekről megkérdezhetsz. Egy jó szakember egyben nézi a szervezeted, komplexen gondolkozik. A cross-training ezt a pluszt is adja.

Csapatmunka

Az edző személye is nagy motiváció, ahogy erről már fent írtunk, de a csapatszellem az, amivel végigcsinálsz egy olyan edzést, amire az elején azt mondtad, hogy ez lehetetlen.☺ Mikor látod, hogy melletted az a hat-nyolc ember küzd, és bármilyen fáradt, nem adja fel, akkor az annyi plusz energiát ad, hogy Te is végigcsinálod. Ezt egy konditeremben soha nem fogod érezni. Ott vagy van annyi önfegyelmed, hogy megcsináld a napi programot vagy egy rosszabb napodon esetleg neki se kezdesz. A cross-trainingben a csapat átsegít a holtpontokon, és legyőzöd saját magadat.

Összefoglalva 

A csoportos cross-training egyfajta pluszt ad az edzésedhez. Változatos, intenzív, folyamatos edzői jelenlét melletti mozgásforma. Természetesen a hagyományos gyúrás is tud hatékony lenni, ha jól csinálod a gyakorlatokat, és kitartó vagy. Egy cross-trainingen viszont ez a csapattagok, az edző és a változatosság miatt sokkal könnyebb. Ha nem szeretsz csapatban edzeni, arra is van megoldás, gyere és próbáld ki személyi edzésünket!