★ ★ ★ Személyi edzés ★ ★ ★

5 egyszerű módszer, amivel kivédheted az ülőmunka káros hatásait

2018. nov 6. - 22:47 -- Csóka Gábor

Irodai ülés

A mozgáshiányos életmód rendkívüli módon megterheli a szervezetünket és a negatív hatásokat is sokkal nehezebb visszafordítani, ha nem kezdünk el időben foglalkozni a problémáinkkal. Ezért van az, hogyha sokáig ülünk a monitor előtt, egy idő után elkezdjük érezni a nyakunk, elfárad a szemünk és még a hátunk is fájni kezd. És, ha mindez nem lenne elég, akkor még ott a stressz is, ami még rátesz az egészre egy lapáttal. Mutatunk 5 módszert, amivel mindezt kivédheted!

1. Szabályos ülés

Akkor ülünk helyesen, ha a törzsünk és a combunk, valamint a combunk és a lábszárunk 90 fokos szöget zár be egymással. Ha egy párnát helyezünk a derekunk és a szék támlája közé, és az kiesik, akkor hibás a tartásunk.

2. Megfelelő szék

Ma már speciális székek is kaphatók, amelyek kímélik a gerincünket. A térdeplő székek – amelyeket többek között a rajzasztaluk fölött sokat görnyedő mérnökök is használnak – a gerinc normális görbületét állítják helyre. Ahhoz, hogy megfelelően tudjunk ülni rajtuk, előre kell billentenünk a medencénket, és ki kell egyenesítenünk a hátunkat. Az ülőlabdának köszönhetően olyan kicsi, gerinc közeli izmokat mozgatunk meg, amelyeket egyébként alig használunk. Az edzéseken is használt fit-ballok, azaz a nagy „ülőlabdák” is bevonulhatnak az irodába. Ahhoz, hogy stabilan üljünk a labdán, szinte észrevétlenül ugyan, de folyamatosan egyensúlyoznunk kell. Ezzel olyan kicsi, gerinc közeli izmokat mozgatunk meg, amelyeket egyébként alig használunk – vagy egyoldalúan terhelünk. Hasonlóan jó hatású ülésnél az ékpárna, valamint a levegővel felfújt „billegő párna” használata is.

3. Ne üljünk egész nap

Igyekezzünk óránként felállni a helyünkről, és sétáljunk kicsit! A sok ülés aranyérre, vagyis tágult visszérfonatokra is hajlamosíthat. Bizonyos időközönként tartsunk szünetet, álljunk fel és sétáljunk, illetve ülés közben is az asztal alatt mozgassuk néha a lábainkat, hogy a vádlink összehúzódjon. Végezzünk fej-, derék- és vállkörzést, valamint nyújtó hatású gyakorlatokat. Hogy megelőzzük a bajt, ne üljünk egész nap egyfolytában!

4. Szemtorna, és sok folyadék

A monitor merev figyelése szemszárazságot okozhat, mivel ilyenkor ritkábban pislogunk. Ezen segíthet a megfelelő páratartalom és a bőséges folyadékfogyasztás. A szemtorna szintén jó szolgálatot tehetnek a tünetek kiküszöbölésében. Az ún. munkaszemüveg (ebbe a kategóriába nem tartozik bele a fényszűrős szemüveg) a monitor távolságára biztosít éleslátást.

5. CrossTraining a CrossGenesisben

Az edzéseknek köszönhetően nemcsak erősebb leszel, de sokkal egészségesebb is. Megerősödnek a mély izmok, csökken vagy megszűnik a hát- és, derékfájás. Az edzés hozzájárul a megfelelő testtartás kialakulásához, jobb közérzetet és motiváltabb személyiséget alakít ki. Gyere és próbáld ki edzéseinket!

Címkék: