★ ★ ★ Személyi edzés ★ ★ ★

Készülünk a Strong Body Throwdown-ra

2019. szep 4. - 19:33 -- Csóka Gábor

Strong Body Throwdown felkészülés

A Cross Genesis 5 versenyzője kvalifikálta magát a két napos Strong Body Throwdown cross versenyre, ami  2019. szeptember 14-15-én (szombat- vasárnap) lesz Szegeden. Az eseményen az OPEN, MASTERS és az RX kategóriában két napon keresztül tehetik próbára magukat a versenyzők, akik közül Czaffer Gábort, Hajdú Danát és Skarupa Istvánt kérdeztem a felkészülésről. 

Gratulálok a sikeres kvalifikációhoz. Hányadik versenyetek lesz ez? Mi volt a motivációtok, hogy elinduljatok?

Czaffer Gábor (CZG): Három éve kezdtem el a crossfitet, ez idő alatt a hatodik versenyem lesz a Strong Body. Az eddigi ötből kettő egyéni és három csapatverseny. A jelentkezésemhez a motiváció az valószínűleg abból fakad, hogy egész életem során soha nem tudtam semmilyen sportot hobbiszerűen űzni.  Ha valamit sportoltam, abban mindig szerettem volna másokkal megmérettetni magam, legyen az egyéni vagy csapatsport. Ehhez a versenyhez viszont a termünkben kialakult kis baráti közösség tagjainak bíztatása adta az energiát.

Hajdú Dana (HD): Istvánnak a második, nekem a harmadik crossfit versenyem lesz. Mindketten azért szeretnénk elindulni, hogy lássuk milyen szinten állunk a többi versenyzőhöz képest.

Hogyan készültök a versenyre? Növeltétek-e az edzések számát és intenzitását, változtattatok-e valamit a táplálkozásban?

Skarupa István (SI): Még semmi speciális kiegészítés nincs az edzéseinkben, csoportos órákra járunk, amely egyelőre elég ahhoz, hogy megfelelő tempóban fejlődjünk. Az étkezésre valamilyen szinten próbálunk odafigyelni, de elég nehéz.

CZG: Mivel nem vagyok profi ebben a sportban nincs különösebb edzésterv amit követek. Csoportos órákra járok a terembe, és az ott összeállított napi programot teljesítem. Az edzéseken mindig próbálom a maximumot kihozni magamból, de a versenyre jelentkezést követően próbáltam még többet beletenni a napi feladatok teljesítésének intenzitásába. Heti 4-5 csoportos edzésen veszek részt általában. Ezen annyit változtattam, hogy fixen, heti 6 alkalommal edzettem a versenyre való felkészülés időszakában. Plusz minden edzés végén vagy futottam még pár kört egyénileg - néha ebben akadtak társaim is, akik plusz erőt adtak (ezúton is köszönöm nekik) - vagy a kézenjárást gyakoroltam, ugyanis ez a gyengeségem volt. Az étkezésemen nem változtattam, kb. fél éve rendelek teljes napi menüt heti 5 nap egy ételfutár cégtől, aminek a hatására sikerült 8 kg-tól megszabadulnom, viszont az edzésen nem estem vissza. Sőt még talán jobb is lettem picit. Nekem bevált, ezért ezen nem változtattam. Talán annyi, hogy próbálok több vitamint és aminosavat bevinni a szervezetembe.

Strong Body Throwdown felkészülés

A kvalifikáció során a WoD-ok mennyire voltak nehezek? Elégedettek vagytok-e az eredményeitekkel?

CZG: A versenyre RX, Open és Masters kategóriákban indulnak versenyzők, így én az Open kategóriát lőttem be magamnak. Egy új szemlélet szerint erre a versenyre a kvalifikációs wodokat úgy alkották meg, hogy mind az RX , Open és Masters versenyzőknek is ugyanazt a feladatsort kellett végrehajtani és az eredmények alapján a szervezők állítottak egy rangsort, hogy ki melyik kategóriában indulhat. Eredményeim alapján a várt Open kategóriába jutottam. A WoDok nagyon komplex, kemény és időben is hosszú feladatsorok voltak néhol RX súlyokkal, ezért elég nehéz volt jó eredményt elérni. Összességében elégedett vagyok, főleg hogy az egyik kvalifikációs videóban sikerült először gumikötél nélkül Muscle Up-ot csinálnom. Nagy élmény volt!

SI: 2 dupla wod volt, elég fárasztó mindkettő. Újra ráébredtünk mindketten, hogy több súlyemelő edzés kell és mind technikában, mind erőben fejlődnünk kell. 

Milyen mezőnyre számítotok a kvalifikáció alapján, mennyire lesz nehéz győzni?

HD: A női scaled kategória nem tűnik olyan erősnek, mint a Hungarian Games-en. 4. helyen kvalifikáltam magam, ami meglepett, mivel nagyrészt súlyemelő feladatokból álltak a wodok. Istvánnak nehezebb dolga lesz, a férfi mezőny nagyon erősnek bizonyul. 

CZG: 32-ből 22. helyen regisztráltam magam a versenyre, viszont a kvalifikációs eredmények alapján elég szoros versenynek ígérkezik. Az első harmadban lévők maxolási és idő eredményei sem sokkal térnek el a többiekétől, szóval bármi előfordulhat. A két napos verseny során sok feladatot kell majd teljesíteni. Kinek az egyik, kinek a másik feladat lesz könnyebb, illetve nehezebb. Mindent megteszek, hogy előrébb végezzek, mint ahol most állok.

StrongBody Throwdown felkészülés

Mely gyakorlatok számotokra a favoritok, melyek a gyenge pontok?

SI: A favoritom egyben a gyengém is: a súlyemelés. Danának egyértelműen a gimnasztikai feladatok a kedvencei, és azok is mennek neki a legjobban.

CZG: Erősségeim lehetnek a verseny során a burpee, box jump, wall ball, duplatekerés, clean és a deadlift. Gyenge pontok, az úszás, snatch és a muscle up.

Milyen eredménnyel lennétek elégedettek?

HD: István akkor lesz elégedett, ha pár embert megelőz. Nekem a célom, hogy az első 6-ban végezzek. 

CZG: Mivel győzelmi esélyeim reálisan nézve nincsenek, azért szeretnék javítani és minél előbb végezni a rangsorban. Mint mondtam, elég szoros versenynek ígérkezik, de mindent ki fogok adni magamból és meglátjuk mire lesz elég.

A Cross Genesis csapata szurkol nektek, sok sikert kívánok!