★ ★ ★ Személyi edzés ★ ★ ★

Miért fontos a minőségi étkezés?

2018. szep 19. - 21:28 -- Csóka Gábor

Egészséges ételek

Az elején fontos leszögezni, hogy ezekben a cikkekben nem csodamódszerekről vagy szuperhatékony diétákról fogunk írni, hiszen nincs egy étrend, ami mindenkinek jó lenne, már csak azért sem, mert eltérőek a céljaink, a szervi (pl.: allergia) és meggyőződésbeli (pl.: vegetáriánusok) tényezőkről nem is beszélve. Mi inkább az alapanyagokról, a mindennapokban használható fortélyokról, tényekről és tévhitekről szeretnénk írni. Arról, hogy milyen ásványi anyagok és vitaminok táplálóak a szervezetünknek, hogy mennyi zsírra, szénhidrátra vagy fehérjére van szüksége egy átlagos szervezetnek.

Egy diéta mindig – jó esetben – ideiglenes állapot a hétköznapokban, a mi célunk viszont az egészséges életmód elsajátítása, ami nem merül ki a sportolással, sőt, a hosszútávon fenntartható testi-szellemi-lelki egységünket a konyhában kell megalapoznunk. Nem kell megijedni, ez nem lesz se méregdrága, se monoton. ☺

Amikor rossz minőségű étel mellett döntünk, az zsírként fog lerakódni, mert a szervezetünk ezt a nem megfelelő energiaforrást nem tudja jól felhasználni, vagyis tárolódik. Azonban, ha minőségi tápanyagokat veszünk magunkhoz, az felhasználódik, illetve ürül, csak abban az esetben raktározódik zsírként, ha túl magas a kalóriabevitel, azaz túl sokat eszünk a fizikai aktivitáshoz képest. Azt felejtsük el, hogy egyes ételek fogyasztásától fogyni fogunk, hiszen ha ilyen egyszerű lenne, akkor Magyarország a felnőtt lakosság túlsúlyosainak világranglistáján nem a 4. helyen állna. Azért eszünk, hogy energiát adjunk a testünknek, nem azért, hogy fogyjunk, fogyás akkor indulhat el, ha kevesebbet viszünk be, mint amennyit felhasznál a szervezetünk, de pusztán az evéstől senki sem lesz kevesebb kiló. Kedvező hatásokat viszont elérhetünk: egyes biokémiai folyamatainkat segíthetjük, például bizonyos ételek fogyasztásával gyorsíthatjuk az anyagcserénket, amit még sportolással is megtámogatunk, és máris jobban érezzük magunkat a bőrünkben ;)

Hogy mivel gyorsíthatjuk az anyagcserénket? Figyeld a CrossGenesis Facebook oldalát, és hamarosan megtudod!