★ ★ ★ Személyi edzés ★ ★ ★

A box olyan, mint egy tánc

2019. dec 17. - 7:31 -- Csóka Gábor

Box edzés

Varga József több évtizede foglalkozik ökölvívással. A Cross Genesisben évek óta tart edzéseket nagy sikerrel. A kezdetekről, edzésekről, tapasztalatokról beszélgettem vele.

Mióta foglalkozol ezzel a sporttal?

Debreceni születésű vagyok, ott kerültem kapcsolatba a boxxal, ennek már lassan 30 éve. Volt egy rövid két éves kitérőm, amikor belekóstoltam a kick-box-ba is, de rá kellet jönnöm, hogy ez nem az én világom. Mikor kisfiam született, akkor volt még egy rövid szünet, de ezt leszámítva folyamatosan csinálom, és 5 éve már oktatom is.

Számodra miért különleges ez a sport?

Amikor ezt a sportot elkezdtem, őszintén szólva nem a sportolási vágy hajtott, hanem debreceni belvárosi gyerekként kellett valahova helyezkedni az embernek, sportolni úgy, hogy meg tudja magát védeni. De a boxban szerintem mindenki megtalálja azt, amit keres. Ha stresszes, ahhoz tökéletes, hogy az edzésen levezesse, ha csak mozogni szeretne, akkor azt, ha egy jó társaságba szeretne bekerülni, akkor szintén itt a helye. A box összehozza az embereket. 

Hogy épül fel nálad az edzés?

Én mindent az alapokról indítok. Először is egy állapotfelméréssel kezdünk. Egy edzés nálam másfél órás, amit egy 8-10 perc bemelegítéssel indítunk, majd következik egy kis pulzus fokozás ugrálókötéllel. Ez minden edzésnél így indul, ezután válik ketté a kezdő és a haladó edzés.

Aki kezdőként jön, az leáll a tükör elé, és elkezdjük a lépéseket megtanulni. Az első 2-3 edzésre a kezdők szokták is mondani, hogy kissé unalmas, mert ugye meg kell tanulni az alapokat. Ez nem olyan izgalmas mint maga a bunyó, de enélkül nem megy. A box olyan mint egy tánc, meg kell tanulni a lépéseket, ebből meg kell tanulnunk ütni, tudnunk kell a súlyt áthelyezni, hogy harmonikusan együtt mozogjon az egész testünk.

A haladóknál ez annyiban más, hogy a bemelegítés után átállnak az árnyékmozgásra, gyakoroljuk a különböző mozgáskoordinációs gyakorlatokat. Ez nagyon fontos ahhoz, hogy az izmokat, és az izületeket felkészítsük a következő 1 órás munkára. Én mindent időre csinálok, tehát minden menetekre van osztva, ugyanúgy mintha meccselnénk. 

Box edzés

Mennyi a bunyó rész az edzéseken?

A kezdőket nem szabad beengedni, hiába gondolja, azt, hogy ő nagyon tud. Először látni kell, hogy mennyire biztosan tudja a technikát, milyen szinten van, kikkel tud majd párban dolgozni. Ezt követően fokozatosan kerülnek össze a srácok. Először legyenek meg a biztos alapok, utána jöhet a páros mozgás, a kesztyűzés.

Milyen felszereléssel érkezzen aki hozzád jön edzeni?

Ha valaki először jön edzésre, én azt mondom ne vásároljon meg mindent előre. Jöjjön le, hozzon egy training gatyát, pólót, cipőt, és ha megtetszik neki, akkor kell felszerelést venni. Első lépésben én azt javaslom, hogy elég egy 4,5 méteres bandázs, ez a kesztyűzésnél, és zsákolásnál fontos, hogy stabilan tudja tartani az ujjait. Kesztyűt tudunk biztosítani, de később úgyis sajátot érdemes használni. Fejvédőt nem szoktunk használni, nem is javaslom, visszavesz a teljesítményből, nehezebben kap az ember levegőt, leszűkíti a látóteret stb. 

Sokan gondolják, hogy a küzdősportok inkább férfiaknak valók. Neked mi erről a véleményed?

Ha régen megkérdeztek volna, én is azt mondom, hogy a box, a küzdősportok, igazi férfias sport. A sok ütés, kék-zöld foltok nem valók egy nőnek. De változik a világ, és már én is úgy gondolom, hogy ez nem igaz. Hozzám is egyre több hölgy jár, különböző korosztályból, családanyák, menedzserek, akik itt le tudják vezetni a mindennapi stresszt. Nem kell kesztyűzniük egymással ahhoz, hogy elfáradjanak, erősődjenek, vagy éppen szálkásodjanak. Egy zsákos, medicinlabdás, vagy egy ugrálóköteles edzés, egy páros gyakorlat, pontosan azt adja, amit elvárnak: önvédelem, és stresszlevezetés.

Az önvédelem mellett, milyen előnyei vannak a boxnak?

Egy edzés másfél óra, a bemelegítést nem számítva, gyakorlatilag egy órán keresztül folyamatosan a saját testsúlyodat kell mozgatni. Ez egyszerre erősít, ad egy nagyon jó erő-állóképességet, és szálkásít. Végig a saját súlyoddal dolgozol, így nincs olyan sérülés veszély mint egy konditeremben.

Hány éves kortól ajánlod, mikortól érdemes elkezdeni?

Én 13 évesen kezdtem, de el lehet ezt picit korábban is kezdeni. A legfiatalabb akivel foglalkozom most 9 éves, nagyon tehetséges, emellett én a 13-14 éves kort mondom, ahol már a mozgáskoordináció olyan szinten van, hogy biztonságosan, és jó ütemben lehet fejlődni.

Címkék: