★ ★ ★ Személyi edzés ★ ★ ★

Ha megállsz a fejlődésben, a cross-training segít

2019. júl 14. - 19:52 -- Csóka Gábor

Olimpiai rúd emelés cross-training edzésen

Ha azt gondolod, hogy a cross-training csak önmagában állja meg a helyét, akkor hatalmasat tévedsz. Ezért is szeretem annyira ezt a sportot, mert kiváló kiegészítője, pontosabban teljesítménynövelője lehet más mozgásformáknak. 

Elmaradnak az eredmények?

Rendszeresen sportolsz, időt, energiát és pénzt fordítasz a testmozgásra, sőt még versenyekre is jársz, de nem vagy magaddal megelégedve? Úgy érzed, mintha megállt volna a fejlődésed? Vagy az a probléma, hogy nem bírod tüdővel, esetleg erővel? Előfordulhat mindenkivel, nem kell megijedni, van rá megoldás anélkül, hogy különféle szerekhez kelljen nyúlnod, vagy a jelenlegi társaságodat és edzőhelyszínt ott hagynod.

Mit tud a cross-training?

A cross-training célja az ún. "funkcionális" erő kialakítása, vagyis a test erejének és teljesítőképességének növelése. Ehhez az alapot az intenzív és állandóan változó edzésingerek biztosítják. Tényleg nincsen két egyforma edzés, mégis könnyen mérhető (és mellesleg látható is) a folyamatos fejlődés.

Hogyan segít?

Az edzések komplex gyakorlatokból állnak, amelyeknek köszönhetően az egész test elfárad az óra végére. Ugyanis, ha ki szeretnénk használni a testünkben lévő potenciált, akkor nem szabad külön - külön fókuszálni az izomcsoportokra. Lásd a testépítőket - könnyen válnak aránytalanná azáltal, hogy leginkább a kar, mell, váll és felső hátizmokat (ergo a leglátványosabbakat) szeretik edzeni. De például egy egylábas guggolást nem tudnak kivitelezni, mert sem a kellő mobilitásuk, sem az erejük nincsen meg hozzá. Egy cross-training edzés jól felépített több szakaszból áll, melyben szerepet kap a gyakorlatok technikai fejlesztése, az erőfejlesztés, valamint az állóképesség növelése. Ez az összetettség adja ennek a mozgásformának a különlegességét.

Cross-training edzés kettlebellel

A kulcs: hát és láb

A cross-training fitness rendszerben kiemelt szerep jut a hátnak és a lábnak. Mivel számos súlyemelő gyakorlatot tartalmaznak az órák, ez nem is annyira meglepő. Nézz meg egy videót arról, a súlyemelők hogyan emelnek a fejük fölé 220 kg-t. Egyből láthatod, hogy a munka oroszlánrészét lábból és hátból végzik. Az elmúlt években azt vettem észre, hogy méltánytalanul nem törődünk a különféle hátizmainkkal. Pedig tudatos mozgással számos problémát megelőzhetnénk, és javíthatnánk az életminőségünkön, vagy akár a sport eredményeinken.

Kinek ajánlom? 

Mondhatnám, hogy mindazoknak akik ha úgy szeretnének kinézni, mint Jason Statham vagy Chris Hemsworth, hiszen ők is ezt az edzésformát űzik. De viccet félretéve, számos sportoló egészíti ki nálunk az edzéseit. Azt tapasztaltam, hogy az úszóknak, biciklistáknak, triatlonosoknak stb. a tüdőkapacitásukkal nincsen gond, viszont a jó eredmények érdekében az erejükön lehet és kell is javítani. Erőfejlesztésre ajánlott még a különböző labdás csapatsportot űzőknek is. Ha viszont a vitálkapacisztás erősítés, vagyis a tüdő teljesítményének a növelése a cél, akkor érdemes például hegymászóknak, küzdősportot űzőknek vagy a manapság egyre elterjedtebb rúdfitness-eseknek eljönni az óráinkra. De ez csak néhány példa. 

Gyere el személyi vagy csoportos cross-training óráinkra, biztosan az egész testedet átmozgatjuk. Sőt, mentálisan is felfrissülsz, de erről majd később! Addig is gyere, egészítsd ki az edzésedet, hogy napról napra jobb legyél!