★ ★ ★ Személyi edzés ★ ★ ★

Ács Gergő fantasztikus teljesítményt mutatott be! Ez volt 2018 legnagyobb erőpróbája!

2019. jan 2. - 14:46 -- Csóka Gábor

Ács Gergő 850 muscle-up gyakorlat közben

Már hagyomány, hogy minden év végén teljesítjük az 1000 ismétléses kihívást. Miről is szól ez? Egy általunk választott gyakorlatból kell végrehajtani 1000 ismétlést. Ez lehet bármilyen gyakorlat: pull up, push up, kettlebell swing, air squat stb. vagy 1000 kalória evezés evezőgépen, illetve tekerés airbike-on. 

Ács Gergő a CrossGenesis edzője 2018-ban egy különleges gyakorlatot választott. Az 1000 reps Muscle Ups challenge-et, amit eddig nem sokan teljesítettek. Kovács László, alias Kovács Lacee-nak sikerült eddig. Gergő tett rá egy kísérletet és 850 ismétlésig jutott. A challenge nehézségeiről, és élményeiről kérdeztük. 

Gyerekkorod óta sportolsz, mikor kerültél kapcsolatba a CrossTraining-gel?

Amint abbahagytam az úszást kb. 18 évesen utána egyből rátaláltam a CrossTraining-re, ekkor még vidéken edzettem és próbáltam elsajátítani a sportágra jellemző összes gyakorlatot. Már lassan 6 éve a mindennapjaim része ez a sport, folyamatosan gyakorlom én is, és fejlesztem magam, hogy minél jobban át is tudjam adni ezt. 

Mi a három kedvenc gyakorlatod ebben a sportban?

HSPU, a Clean és a Muscle Up. Mindhárom gyakorlat rendkívül nehéz, és rengeteg képességet követel, ezért is szeretem őket, mert komoly feladat még a legjobbaknak is egy kis HSPU WOD közben.

Miért pont a Muscle Up-ot választottad a challenge-re?

Tavaly a tolódzkodást választottam, de nem volt igazán nehéz, egy átlagos edzésnek számított nekem. Gondolkoztam mi lehetne igazán nagy kihívás és így lyukadtam ki a Muscle Up-nál. Nem sok emberről tudok, aki egyáltalán nekiállt ennek. A challenge napjáig gondolkoztam, hogy állványon vagy gyűrűn csináljam, végül a gyűrű mellett döntöttem, mert azt előbb is tanultam meg, többet gyakoroltam, és azt hittem nem jön le annyira a tenyerem :)

Ács Gergő muscle-up rekord

Hogy készültél a kihívásra? A challenge alatt mivel pörgetted magad? Gondolok itt ételre, italra, zenére, bármi olyanra, ami segített közben. 

Csak fejben készültem. Egy ismétlést sem csináltam előtte, mert úgy gondoltam túl sok értelme nem lenne, mert a technika jól megy, erőnlétem megvan, és elég, ha ott lejön a tenyerem. Nagyon meg akartam csinálni, és edzőként szerettem volna a vendégeinknek valami extrát mutatni, ez motivált főleg. Egy bőséges reggeli után reggel fél 7 kor álltam neki, útközben kb. 4-5 liter vizet megittam pár energiaszelet, csoki lecsúszott még, és persze nem kevés táplálékkiegészítő. 

Mi volt az a pont, amikor 850 ismétlésnél megálltál? Fizikálisan vagy mentálisan fáradtál el inkább?

Mentálisan nagyon ott voltam úgy gondolom, mert a tenyerem már kb. a 80. ismétlésnél vérzett, de nem foglalkoztam vele, és ez a mentális fókusz ki is tartott végig. 800-ig 10-15 ismétlést rontottam el összesen tehát fizikálisan sem volt gond addig. Azt hittem az ízületeim fogják a legjobban érezni, de 800 után izomzatilag teljesen kifáradtam már 2 perc pihenő is kellett két ismétlés közt és nagyon sokat is rontottam, itt már nagyon nehezen koncentráltam, de végeredményben azt kell mondanom, hogy fizikálisan fáradtam el és fel kellett adnom 850-nél.

Mit adott neked ez a challenge, és mit tanultál belőle? 

Bár nem sikerült az 1000 ismétlés, de elégedett vagyok magammal, talán ha jobban odafigyelek az „apróbb” részletekre, sikerülhetett volna. Gondolok itt az alvásra, és a külsőleg szerzett sérülésekre, nagyon sok megelőzhető lett volna, de így is azt érzem csak több lettem ettől a 850 ismétléstől.

2019-ben újra megpróbálod? 

Most úgy érzem, hogy nem próbálom meg még egyszer, mert ennyire még semmi nem fárasztott le, hogy lebetegedjek utána. Kemény fájdalmaim voltak, de megérte. Jobban belegondolva, magamat ismerve nincs kizárva, hogy nekimegyek egyszer újra.  

Ács Gergő muscle-up sérülés