★ ★ ★ Személyi edzés ★ ★ ★

Hány éves kortól érdemes elkezdeni a Cross-traininget?

2019. dec 3. - 15:14 -- Csóka Gábor

CrossKids

A cross-training speciális módosításokkal gyermekek számára is egészséges és élményt nyújtó mozgást jelent. Vannak, akik azt tanácsolják, hogy serdülő kor előtt egy gyerek ne végezzen súlyzós edzéseket. Ennek oka, hogy csontnövekedési problémák következhetnek be, amelyek visszafordíthatatlan károsodást okozhatnak. Akik ezt a véleményt osztják, hozzáteszik, hogy hormonálisan és kötőszövetileg a gyerekek szervezete nem megfelelő még egy súlyzós programhoz.

A fentiek viszont csak abban az esetben igazak, ha egy felnőtt számára szokásos terhelésnek teszünk ki egy gyereket. Ám a kérdés az, hogy hogyan is definiálunk egy súlyzós edzés programot, és miként lehet azt egy gyerek részére megfelelővé tenni?

Mikortól és mit?

Természetesen egy gyereknek tilos a nagy intenzitású, nagy súlyokkal végzett edzés, amely tényleg problémát okozhatnak. A nagy súlyok mozgatása túl nagy terhet ró a fiatal izmokra, kötőszövetekre és a csontozatra. Főleg, ha a gyakorlatok helyes kivitelezését még nem is sikerült elsajátítani.

Sokkal több értelme van egy speciális erősítő program összeállításának egy gyerek esetében. A speciális edzésrendszerek megfelelő felügyelet mellett végrehajtva hozzájárulhatnak a stabil, biztos alapok kialakításához. Ennek pedig a kisebb súlyok és a kontrollált mozdulatok az alapjai, melyek a tökéletes technikára és biztonságra helyezik a hangsúlyt. Ilyen például a Cross Genesisben megtalálható Cross Kids (10-14 év) és Utánpótlás (15-18 év) edzésprogram.

Az állapotfelmérés nagyon fontos a fokozatos építkezéshez, illetve kezdők számára a sérülés veszélyének a minimalizálásához. Az állapotfelmérés az Utánpótlás edzés része, ez  alapján szépen és fokozatosan lehet felépíteni az edzésprogramot. Az Utánpótlás, több hónap alapozás után folyik bele csak ténylegesen a cross-trainingbe. Ezekben a hónapokban zajlik az izomzat, illetve a szív és érrendszer felkészítése a cross-training által adott terhelésre. Ahogy látja az edző, hogy “jön az erő”, úgy adagolja a cross-trainingben alkalmazott technikákat, és az idő előrehaladtával egyre több gyakorlat kerül a programba.

A közhiedelemmel ellentétben a cross-training nem egy kizárólag fiús sport. Rengeteg lány/nő vesz részt az edzéseinken. Aki ellátogat hozzánk és kitartóan jár az edzésekre, annak nemcsak az állóképessége, és az erőnléte javul, de folyamatosan képes lesz leküzdeni a személyes korlátait. Nemcsak erősebb lesz, de sokkal egészségesebb is, megerősödnek a mélyizmok, csökken vagy megszűnik a hát- és, derékfájás. 

Biztonságos edzés

Szakemberek megállapításai szerint a pubertás kor előtt lévő gyerekek megfelelő szabályokkal, és korlátozásokkal biztonságosan hajthatnak végre súlyzós edzéseket. Ebben a korban azonban nem beszélhetünk izomtömeg növekedésről, csupán erőnövekedést fog tapasztalni a gyermek az erőedzésektől, ami az idegrendszeri alkalmazkodás eredménye. 

Amíg tehát biztonságosan, felügyelet mellett tudnak edzeni a gyerekek, addig elkezdhetik korábban is a súlyokkal történő ismerkedést.

A fiatal korban elkezdett edzéseknek később meglesz az eredménye, mert a pubertás után jobb lesz a már intenzív edzésekre adott reakció. 

CrossKids gyerekek

Milyen előnyökkel jár?

A biztonságban, felügyelet mellett végrehajtott edzéseknek számos előnye van a gyerek egészsége szempontjából:

  • jó közérzetet
  • koncentráció növekedés
  • erőnövekedés
  • javuló sportteljesítmény
  • javuló szív- és érrendszeri funkciók
  • más tevékenységek esetén is nagyobb biztonságban vannak az izmok és ízületek egy-egy lehetséges sérülés veszélyben
  • erősebb csontozat
  • jobb testkompozíció
  • kialakuló sportolói szokás, ami egy életen át kitart
  • a célkitűzés fontosságának megtanulása
  • egészség iránti érdeklődés felkeltése
  • magabiztosság
  • megfelelő étkezési szokások kialakítása
  • tiszteletet tanulnak
  • megtanulják a saját testsúlyos gyakorlatok helyes kivitelezését
  • csapatban történő munkavégzés hatására szocializálódnak

Ami még fontos, hogy a gyerek táplálkozása megfelelő legyen az edzés előtt, így lesz elég energiája, hogy maximálisan odafigyeljen a gyakorlatokra! Edzés előtt fogyaszthat például banánt, gyümölcsöket, húst és zöldségeket, müzlit stb. A megfelelő reggeli is elengedhetetlen, például zabpehely banánkarikákkal és tejjel. A rendszeres, megfelelő mennyiségű alvás pedig javítja a regenerációt és a koncentrációt.