★ ★ ★ Személyi edzés ★ ★ ★

Double Cross Challenge 2019

2019. júl 21. - 20:31 -- Csóka Gábor

Izmos férfi olimpiai rudat emel

Ebben az évben is kiváló helyszínen, a Bánki-tó partján rendezték meg a Double Cross Challenge 2019 versenyt. A verseny lényege, hogy párokban kell végicsinálni a gyakorlatokat a megmérettetésen. Ezek lehetnek azonos (férfi-férfi) és ellentétes nemű (férfi-női) csapatok is. Ezúton is köszönjük a szervezőknek a profi lebonyolítást és a támogatóknak a szuper eszközöket. Összeszedtem a felkészülés legfontosabb elemeit, hogy betekintést nyújtsak kicsit a kulisszák mögé.

A szép környezet nem csak az esemény hangulatát növelte, hanem esélyt adott rengeteg változatos feladat végrehajtására is. Ezért szép ez a sportág, mert a versenyek feladatsorai szinte teljesen kiszámíthatatlanok, habár a rutinos versenyzőket nehéz meglepni. Idén azért a szervezők egy kis meglepetésként egy rövidebb távú túrakajakozást is belecsempésztek a két napos megmérettetésbe. Ez szórakoztató és látványos is volt a versenyzők és közönség számára, de azért elég komoly kihívást jelentett már a verseny végéhez közeledve.

Egy ilyen eseményen rengeteg ismerőssel és egyben vetélytárssal lehet találkozni. Jó érzés ismerős arcokat látni, akikkel a WoD kezdete előtt rivalizálva néztek egymás szemébe, majd a feladat végén levegőért kapkodva pacsiztok a földön fetrengve. De nézzük is, hogyan ment a felkészülés.

A teremben

A CrossGenesis három csapatot nevezett, akik a terem által régóta alkalmazott, jól működő edzésterv alapján készültek fel a versenyre. Ez többek közt tartalmazza az alapozó edzéseket, súlyemelést és CrossFit® WoD-okat egyaránt. Ezenkívül a párok tagjai igyekeztek minél többször közösen edzeni az összecsiszolódás érdekében.

A konyhában

A táplálkozásunk a verseny előtti utolsó hétig nem sokban változott a megszokottól, hiszen mindannyian követjük az egészséges sporttáplálkozás elveit. Továbbá elengedhetetlen a megfelelő táplálékkiegészítők fogyasztása, különösképpen az aminosavaké és a vitaminoké. A verseny előtti néhány napot tekintve alacsonyabb fehérjebevitel és magasabb szénhidrát mennyiség volt jellemző. Kiemelt fontosságú a megfelelő folyadékbevitel az állandó hidratáltság érdekében, különösen az extrém melegre való tekintettel. Be kell valljam, hogy nekünk igazi jolly joker volt még a verseny reggelén a kakaóscsiga. 

A fejünkben

A folyamatos energiapótlás mellett nagyon fontos a verseny alatt a megfelelő mennyiségű és minőségű alvás is. Az első nap reggelén kihirdették az összes feladatsort, így volt lehetőség kicsit átgondolni és taktikázni. Elég sokat beszélgettünk kezdés előtt csapaton belül, hiszen érdemes fejben alaposan rákészülni. Két nap alatt mind a nyolc feladatban teljesíteni kell, ezért érdemes úgy beosztani az erőnket, hogy mindegyik WoD-ban a legtöbbet tudjuk kihozni magunkból. Vagy egy kicsit tartogatni azokra a számokra, amelyekről tudtuk, hogy az erősségeink. Miután újra helyreállt a légzésünk egy-egy WoD után, az ellenfelekkel is sokszor átbeszéltük a feladatokat, kinek hogy ment, hogy lehetett volna másképp. Nagyon sok érdekes tippet és tanácsot lehet ilyenkor hallani. 

Sérülések

Mint minden sportágban, főleg egy versenyen a sérülés mindig benne van a pakliban. Könnyen előfordulhat egy-egy izomhúzódás vagy izomgörcs. Azonban ezek nagy százaléka megelőzhető megfelelő bemelegítéssel, amihez  szervezők idén is elegendő teret és eszközt biztosítottak.

Pihenés 

A verseny utáni egy-két napra szintén ajánlott az emelt dózisú táplálékkiegészítők alkalmazás, valamint a megfelelő folyadékbevitel. Érdemes néhány nap teljes pihenőt tartani, majd fokozatosan visszavezetni a terhelést.

Jövőre is

Egy verseny mindig rengeteg élménnyel és tapasztalattal gazdagít, azonban a Double Cross Challenge különlegességét a párban való versenyzés extra motivációja adja. Fontos megemlíteni, hogy a CrossGenesis szurkolótábora volta az egyik legnépesebb és bíztatásuk hatalmas segítséget jelentett a wodok utolsó perceiben, amit ezúton is szeretnék megköszönni nekik. 

Eredmények:

Scaled vegyes kategória:

8. hely, Mazsola és Tádé: Pistyán Eszter-Ács Gergő

RX férfi-férfi kategória:

4. hely, Team Szurkapiszka: Lakatos Bence-Szilvási Imre

6. hely, CrossGenesis Masters: Csóka Gábor-Szűcs Károly

Képgaléria: 
Double Cross Challenge 2019
Double Cross Challenge 2019
Double Cross Challenge 2019
Double Cross Challenge 2019
Double Cross Challenge 2019
Double Cross Challenge 2019
Double Cross Challenge 2019
Double Cross Challenge 2019
Double Cross Challenge 2019