★ ★ ★ Személyi edzés ★ ★ ★

A gyógyszeriparból a saját edzőteremig | 2. rész

2019. júl 4. - 19:02 -- Csóka Gábor

CrossGenesis bejáratnál

Az emberek sokmindent elérhetnek kellő kitartás és akareterő birtokában. Legyen szó fizikai átalakulásról, vagy karrierről, a célod elérése érdekében sokszor áldozatot kell hozni, és következetesen haladva tenni kell érte minden nap. Most a saját példámon keresztül mutatom be neked a kitartás és következetesség mindent elsöprő erejét, amivel te is megváltoztathadod a jelenlegi helyzeted. Íme a CrossGenesis edzőterem felépítésének története. A történet első része.

A saját terem ötlete

Azt gondoltam: nem megyek terembe, csinálok magamnak! A belvárosban találtam egy üres pincehelyiséget a mai Szentkirályi edzőtermünk helyén, amit kibéreltem. Asztalost, illetve lakatost felkutatva elkezdtem megvalósítani az álmomat. Mielőtt felmondtam a munkahelyen, a Szentkirályi utca 10-ben már tartottam edzéseket. Először heti 2 alkalommal, kedden és csütörtökön. Szerencsésnek mondhatom magam, mivel az első edzés alkalmával már bérletet váltottak nálam. A mai napig emlékszem, hogy mennyire izgultam az edzések előtt.

Funkcionális köredzésekkel kezdtünk: a saját testsúlyos, illetve a súlyzós edzéseket kombináltuk egy edzésen belül, és időre vagy darabszámra végeztük a gyakorlatokat több állomáson keresztül. Kis idő elteltével párhuzamosan egy másik Fitness-teremben is tartottam edzéseket. A két helyen edzősködés és a meló eredménye az lett, hogy buszon a forgóban állva elaludtam. Ekkor érkezett el az a pont, mikor felmondta a munkahelyen. 

Volt egy szép Mazda 323F-esem (Ferrari piros sötétített ablakokkal 1600W hangrendszer), amit fájó szívvel eladtam, és a céges leépítésnél én önként jelentkeztem, hogy végkielégítés ellenében távozom. Dalolva kiléptem a mindennapi mókuskerékből. 

A CrossFit® megjelenése

Teltek múltak a hetek, és egyre többen lettünk, egyszer csak már azon kaptam a fejem, hogy az órámon már a folyosón csinálják a gyakorlatokat. De csak semmi para, gondoltam, hiszen ez funkcionális edzés, megoldjuk ;). Voltak napok, amikor 80-100 embert edzettem le 24 óra leforgása alatt.  2012 környékén kezdett el begyűrűzni Magyarországra a CrossFit®, ami egy szisztematikusan felépített edzésrendszer. Talán a legjobban az öttusához lehetne hasonlítani. 

A CrossFit®-ben megtalálható a tornagyakorlatoktól kezdve az olimpiai súlyemelésig szinte minden. 2013-ban változtattam az edzésmódszeremen és a minőséget választva a CrossFit® mentén haladtam tovább. Ez merőben más mint a funkcionális köredzés. 25-30 perc bemelegítés statikus-dinamikus nyújtások, és mobilizációs gyakorlatok után jön a technikai rész (a különböző gyakorlatok minőségi elsajátítása), majd az erő blokkban egyes izomcsoportok fejlesztése. Ezt követi a Core/Skill, vagyis a törzserősítés, illetve az ügyességi gyakorlatok, végül a WoD, ami a sava borsa a CrossFit-nek: a szív-és érrendszer edzése olimpiai súlyemeléssel és ügyességi gyakorlatokkal megtűzdelve.

2013-ban, amikor a belvárosi terem kapacitása nem tette lehetővé a fejlődést, nagyobb helyiséget keresve az újpesti Parkfitt terembe költöztünk (ez a mai CrossGenesis Újpest terem). Ekkoriban már plusz két edző is segítette a munkámat. Két évvel később, 2015-ben vettem át egyedül a Parkfitt néven futó funkcionális termet. Emlékszem, ahogy ebben az évben betoppant hozzánk két 15 éves srác. Fogtam a fejem, hogy mit is csináljak velük. Majd eltelt 2 év 5 hónap, és Lakatos Bencével, alias Brenyóval elindultunk az első igazi CrossFit® versenyén. Innen jött az utánpótlás edzés ötlete is.

Csóka Gábor

A CrossGenesis megszületése

Ez sem ment egyszerűen :) Napokig agyaltam az akkori párommal és az edzőtársakkal együtt, hogy mi legyen a név. Számtalan felmerült lehetőség közül végül a cross-traininget és a fejlődés-teremtést ötvözve, a CrossGenesis mellett tettem le a voksom. Ehhez már csak egy letisztult, erőteljes arculatot kellett tervezni. Mindeközben persze elkezdtem dolgozni a minőségi edzéseken és a kapcsolati háló kibővítésének segítségével az egyesület felfuttatásán. 

Azt hinné az ember, hogy ez olyan könnyű, de elárulok valamit, egyáltalán nem az. Mióta felmondtam a gyógyszercégnél, ötször annyit dolgozom. Igaz, a saját vállalkozásomat építem, amit szívvel-lélekkel és a lehető legnagyobb odaadással teszek. Lehetőségeimhez képest a termet folyamatosan újítom-bővítem, az idő előrehaladtával újabb edzéstípusok kaptak teret, külső partnerekkel vagy külső helyszínekkel. 

A jelenlegi helyzet

Jelenleg a CrossGenesis vezérfonala a cross-training, és amire külön büszke vagyok, hogy Magyarországon először én kezdtem el a cross-training edzés keretein belül utánpótlással is foglalkozni, ahogy a cross-training úszás is egyedi fejlesztésem. Funkcionális edzés terén még Kettlebell órákkal (Strong First) állunk rendelkezésre a vendégeink számára, ami úgyszintén egy remek edzésforma. 

A teremben a gyerekekre és a fiatalokra nagy hangsúlyt fektetünk, de nem csak a cross-trainingen, hanem a kisteremben tartott küzdősportos edzéseken is. 2019-ben Savate Karate (francia box), Box, Kempo és K1 órák közül lehet választani, felkészült és profi edzők várják a kicsiket és nagyokat. 

Akik még nem tapasztalták meg a testmozgás által okozott pozitív energiákat, kiegyensúlyozottságot és a sport személyiségfejlesztő hatását, ajánlom a CrossGenesist. Számomra ezt jelenti a sport: KITARTÁS, ELSZÁNTSÁG, HIT, GYŐZELEM! Neked mit jelent? 

Címkék: