★ ★ ★ Személyi edzés ★ ★ ★

Kinek ajánlott a cross-training?

2019. jún 21. - 9:34 -- Csóka Gábor

Súlyemelő férfi crossfit edzésen

A cross-training edzésformához semmiféle sport múlt vagy plusz előképzettség nem szükséges. Nyugodt szívvel ajánlom minden korosztálynak. Amennyiben kíváncsi vagy, hogyan találd meg, illetve kezd el életed sportját, szánj 5 percet erre a cikkre, és megváltozik a véleményed!

Hibás előítéletek

2013 óta foglalkozom a cross-trainingel, mint edző. Gyakran találkozom azzal a hibás feltevéssel, hogy ez az edzésforma rendkívül bonyolult, nehéz és sérülésveszélyes, ezért sokan nem is merik kipróbálni. A különböző - általában téves - felvetésekről már nem is beszélve. Ilyen például a “nem vagyok elég fitt”, vagy “az ottani emberek mind tökéletes alakkal rendelkeznek”, és ehhez hasonló kifogások. De valóban csak jó kondiba érdemes elkezdeni?

Amikor 6 évvel ezelőtt megérkeztem az első cross-training edzésemre, egészen más volt a fogadtatás, mint amire számítottam. Az edzettségi és mobilitási állapotom felmérése után egy 30 perces szisztematikus bemelegítés következett. Ebben a sportban fontos - főleg a kezdők számára - ezeknek az alap gyakorlatoknak az átbeszélése és elvégzése, hiszen így tudunk majd minőségi edzést biztosítani számodra. A CrossGenesis irányelveinek megfelelően az első alkalommal történő felmérés után kezdődhet csak el a közös kaland. 

Lehetsz kezdő is

Egyáltalán nem elvárás, sem létszükség a tökéletes fittségi állapot a kezdetekkor. A kezdő csoportoknak pont ez a lényege, hogy nem profi sportolók járnak oda. Lehetsz te családanya/apa, gyerek, diák, egyetemista, férfi-nő, esetleg dohányos, ugyanis a lényeg, hogy jobban érezd magad a bőrödben. Ez legyen a CÉL. Az már csak hab a tortán, hogy ha ezt eléred, akkor idővel sportolóvá is válhatsz ;)

Mivel különbözőek vagyunk, eltérő sport múlttal rendelkezünk, és a genetikai adottságaink sem egyformák, bizonyos feladatokban jobban fogsz teljesíteni, mint az edzőtársad. Egy mackó alkatú ember az erő feladatokban, míg egy atléta típusú a futásban, ugrálásban és azokban a feladatokban fog jobban teljesíteni, amiben a kardiovaszkuláris, magyarul a szív- és érrendszer van előtérben. Sose másokhoz, hanem mindig magadhoz képest nézd az eredményeidet!

Komplex fejlődésre számíthatsz

A CrossTraining segítségével a következő területeken hozzuk ki belőled a legjobbat:

  • mobilitás;
  • agilitás;
  • erő;
  • állóképesség;
  • gyorsaság;
  • kitartás;
  • teljesítmény;
  • koordináció;
  • egyensúlyérzék;
  • pontosság.

Természetesen nem várható el, hogy mindenben jó legyél, de a cél az, hogy ezeket az alap képességeket szisztematikusan fejleszteve a lehető legjobb formádat érjük el. 

A profik sem jók ugyanúgy minden gyakorlatban, vannak erősségeik és gyengeségeik egyaránt. Mivel mindenki más, azon se lepődj meg, hogy az edzések elején különböző feladatokat fogsz végezni ugyanannak a képességnek az elérése érdekében. Hiszen figyelembe kell venni a korábbi sérüléseket, testi adottságokat, betegségeket, stb. 

Kerék emelő férfi crossfit edzésen

A fokozatosság segít

A gyakorlatoktól nem kell megijedni, mivel az összes gyakorlat könnyíthető. Más szóval lefelé skálázható, úgyhogy meg fogod tudni csinálni, ne izgulj!

Mondok egy példát: húzódzkodás. Ha nem megy egyből, semmi baj, hiszen a különböző erősségű gumikötelek segítenek. Vagy nézzük a kézállásból kinyomást: súlytárcsákat a fejed alá helyezve könnyíthetünk a gyakorlaton. Nálunk mindent meg tudsz majd csinálni, itt mindenkinek van sikerélménye, csak hidd el magadról, hogy képes vagy rá. 

Gondolom már számodra is kiderült, hogy ebben a sportban az edzőknek nagy felelőssége és fontos szerepe van. Tréner nélkül kezdőként ne vágj bele, mert könnyen sérülés lesz belőle! Mi viszont szakértő edzőként megfelelő koncepció alkalmazásával segítünk folyamatosan fejlődni. 

Szóval nincs mitől tartanod, itt az ideje belevágni a cross-trainingbe. Remélem eloszlattam a kétségeide. Várlak a teremben