★ ★ ★ Személyi edzés ★ ★ ★

Terhesség és sport

2020. jan 1. - 7:51 -- Csóka Gábor

Terhesség és sport

A terhesség és a sport nem egymást kizáró dolgok. Az aktív és egészséges életmód a terhesség alatt is rendkívül fontos és számos haszna van. Vadászi-Szecsei Kata már lassan 6 éve jár hozzánk rendszeresen cross-training edzésekre. Ezt akkor sem szakította meg, mikor megtudta, hogy babát vár, és a terhessége alatt is lejárt a Genesisbe edzeni. A szülést követően pedig fokozatosan tért vissza a csoportos órákra. Katát kérdeztem a tapasztalatairól.

Mióta jársz a Genesisbe? A cross-training mellett sportolsz-e mást?

2014 májusában kezdtem el a Cross Genesisbe járni. Ekkor költöztem a IV. kerületbe, konkréten az edzőteremmel szemben laktam. A cross-training mellett mást nem sportoltam, rendszerint korlátlan bérletet vásároltam, és azt igyekeztem kihasználni. 

Mikor megtudtad, hogy várandós vagy, konzultáltál az edzésről valakivel?

Mivel előre megterveztük, hogy szeretnénk családot alapítani, ezért már a várandósságot megelőzően is érdeklődtem az edzőknél, valamint más sportoló anyukáknál, és természetesen a nőgyógyászomnál. 

Mit változtattál az edzéseken? Mit vettél észre magadon? 

Első körben a hasizom gyakorlatokat, és az ugrálásokat igénylő feladatokat hagytam el. Sportóra segítségével ellenőriztem a pulzusomat, hogy a WODoknál 150 bpm fölé ne nagyon menjen. A súlyokból is fokozatosan visszavettem, a húzódzkodásoknál gumikötelet használtam. Végig energikus voltam, és jól esett a sportolás. A 6 .hónaphoz közeledvén inkább már az edzőtársaim mondták kedvesen, hogy “nem akarsz esetleg már pihenni egy kicsit ekkora hassal? “ :) 

Terhesség és sport

Felmerült, hogy felfüggeszted a sportolást?

Az utolsó 2 hónapban átváltottam sima edzőtermi edzésekre. Heti egyszer olyan személyi edzővel végeztem a gyakorlatokat, akinek több kismama vendége is volt, így tisztában volt azzal, hogy milyen feladatok végezhetőek. Csak az utolsó 1-1,5 héten hagytam fel teljesen az edzéssel.

Milyen céllal mozogtál a terhességed alatt?

Egész életemben sportoltam, így el sem tudtam képzelni, hogy a terhességem alatt ne mozogjak. A cross-traininget 2014 májusában kezdtem, és a kedvenc sportommá vált. Imádom, hogy rendkívül változatos, minden testrészemet megmozgatja, és nem csak fizikálisan, de mentálisan is lefáraszt. Pontosabban inkább feltölt, mert a munka mellett mindig is az aktív rekreációt jelentette számomra. 

Hogy érezted magad fizikálisan a terhesség alatt és utána?

A terhesség alatt energikus voltam. Összesen 7 kg-ot szedtem fel. Egyedül a lábaimon éreztem a súlyváltozást. Szerencsére nem fájt se a hátam, se a derekam, ami nagy valószínűséggel annak is köszönhető, hogy a sport megerősítette a gerincmenti izmaimat is. Az utolsó 2 hétben engem is elért a vizesedés, így a sportcipő azért kezdett már kényelmetlen lenni.

2019. 08. 26.-án megszületett kislányunk, Hanna Flóra. Még nem töltötte be a 3. hónapot, amikor visszamentem a terembe. Az első két héten személyi edzéseken próbáltam visszaszerezni az állóképességemet. Mindamellett, hogy rendkívül sok izmot veszítettem. Az első 3-4 hétben az állóképességemet is próbára tette az edzés. Olyan érzésem volt, hogy a lelkesedés még hajtana, talán még levegővel is bírnám, de a lábaim azt súgják, hogy lassítsunk. Mintha teli tömött kocsival mennél, nyomnád a gáz, de az autó nem akar sehogy sem úgy gyorsulni. 

Terhesség és sport

Mit üzennél/ajánlanál a többi kismamának?

A mozgás nem csak a testünknek a lelkünknek is fontos. Kizökkent a mindennapokból. Szerencsére a terembe rendkívül sok, pontosabban csak jó fej emberek járnak. Így a mozgáshiány mellett az is motivált, hogy minél hamarabb találkozhassak az edzőtársakkal. A sport felvidít, motiválttá és energikussá tesz. Habár az edzés után mindig rohanás van haza, azért 1,5 óra én idő után, az otthon maradt családtagok is egy ugyan kellemesen elfáradt, de lelkileg feltöltődött anyukát kapnak, ami kiegyensúlyozottabbá teszi így az egész családot.