★ ★ ★ Személyi edzés ★ ★ ★

Thai Box vagy Brazilian Jiu Jitsu? Hozzád melyik küzdősport illik?

2018. feb 11. - 12:39 -- Csóka Gábor

Thai Box vs Brazilian Jiu Jitsu

A vegyes harcművészeti sportok iránt érdeklődők között egyre népszerűbb a világ két leghíresebb küzdősportja: a Thai Box (eredeti nevén Muay Thai), a leghatékonyabb pusztakezes harcművészet és a Brazil Jiu Jitsu, a legerősebb földharc orientált harcművészet.

De miért ilyen népszerűek és egyáltalán melyiket érdemes választanod, ha szeretnél küzdősportolni? Erre keresem most a választ. Először nézzük meg röviden (tényleg csak röviden) mit is kell tudni ezekről a küzdősportokról.

Brazil Jiu Jitsu dióhéjban

A Brazil Jiu Jitsu, vagy ahogy sokan ismerik BJJ, lehet sport és harcművészet is egyaránt. A BJJ földharc irányzat, amiben ütések és rúgások nélkül küzdünk az ellenféllel. Az lényege az, hogy amennyiben le akarunk győzni egy nagyobb és erősebb támadót, akkor minél közelebb kell kerülnünk hozzá, ezáltal minimalizálhatjuk a támadóerejét. 

Brazilian Jiu Jitsu Brazilian Jiu Jitsu összecsapás

Az irányzat 1882 körül alakult ki a japán Judo-ból. A Jiu-Jitsu-ban a “jiu” és a Judo-ban “Ju” egymás “angolosított” változatai, és gyakorlatilag ugyanazt jelentik japánul: gyengéd vagy puha (ez persze ne tévesszen meg senkit).

A BJJ igazán Royce Gracie által vált népszerűvé az UFC (Ultimate Fighting Championship) korai éveiben, ami az 1990-es évekre tehető. Royce Gracie tagja annak a brazil Gracie családnak, akik kiemelkedő eredményeket értek el a harcművészetekben, és akik kulcsfontosságú szerepet játszottak a BJJ kifejlesztésében. Royce kiválósága a földharcban hamar felhívta a figyelmet a BJJ hatékonyságára, aminek köszönhetően az irányzat azóta szinte minden harcművész repertoárjában megtalálható.

Royce gracie Royce Gracie

Thai Box dióhéjban

A Muay Thai, vagy ismertebb nevén Thai Box, a tradícionális thai harcművészetekből fejlődött ki, miután magába olvasztotta a nyugati box stílusjegyeit a 20. század elején. A bokszhoz hasonlóan a Thai Box versenyek is körökre vannak osztva, szabályozott keretek között, az előírt ruházatban (pl.: ökölvívó kesztyű), továbbá egy ringben zajlanak. A Thai Box főleg a 70-es, 80-as évek során szerzett nemzetközi jelentőséget, amikor is a thai harcosok számos neves harcművészt győztek le a különböző küzdősport versenyeken. Aztán persze megjelent a mozikban is, Jean-Claude Van Damme 1989-es Kickboxer című filmjében, továbbá a 2005-ös Ong-bak – A thai boksz harcosában.

Ong-bak Tony Jaa, Ong-bak filmplakát

A Thai Box-ot első sorban a könyök és térd aktív használata, továbbá a rúgások alkalmazása különbözteti meg legmarkánsabban a hagyományos ökölvívó irányzatoktól. Mondhatni, hogy a fejen kívül minden testrészt használnak. A Thai Box harcosok a szuperintenzív testedzés hatására gyakorlatilag emberi fegyverekké váltak. Az évek során a Thai Box küzdősport komoly versenysporttá nőtte ki magát, amelyben különböző szinten lévő versenyzők mérettethetik meg magukat.

Melyik jobb?

Ez egy kényes kérdés, ami a mai napig heves viták táptalaja az irányzatok kedvelői között. A Thai Boxot űzők szerint egy jól képzett Thai harcos könnyű szerrel örök álomba küldene egy BJJ harcművészt. Míg a BJJ-sek szerint egy Thai harcos addig tudna csak ilyeneket mondani, amig a földre nem kerülne a harc. Tehát ki kerülne ki győztesen egy Thai Box-BJJ felállásból?

Tegyük fel, hogy egy összecsapás alkalmával találkozik a két küzdősport stílus, és vegyük számba, hogy mi várható elméletben egy ilyen helyzetben. Egy összecsapás alkalmával a Thai Box harcos, akinek semmi tapasztalata sincs a földharcot illetően, hamar tehetetlenné válna egy BJJ-sel szemben, amint a földre kerül. Tehát egy tisztán Thai harcos földharc imseretek híján nem sok eséllyel néz szembe egy BJJ-sel való küzdelem során. Másrészről, egy tisztán BJJ-t gyakorló harcos minden bizonnyal elég hatástalan lenne álló pozícióban egy lerohanó támadást követően. Arról nem is beszélve, mennyire sebezhető lenne a Thai Box harcos ütéseivel és alacsony rúgásaival szemben. Azoknak, akik nincsenek hozzá szokva a testi traumáknak, kínzó élményt okozhat egy Thai Box harcossal való összecsapás.

Thai Box Thai Box összecsapás ringben

Utcai harcban az ütés a leghatékonyabb fegyvernem. Egy Thai Boxban járatos ember képes hatékonyan védekezni és ellentámadni, előnyt kovácsolva abból az ismereteiből, hogy hogyan használja a testét támadásra. Egy BJJ-ben jártas ember ideális esetben úgy alakítja a küzdelmet, hogy hamar a földre kerüljenek, amely után jelentős taktikai előnye lehet azokkal szemben, akik nincsenek erre felkészülve. De a valóságban az utcai harcban nincsenek szabályok és “ideális helyzet”. Van helyette harapás, fegyverek, öv alatti ütések, és “többen az egy ellen” felállás. Így elég nehéz megállapítani melyik küzdőstílus a hatékonyabb, de azt bizton állíthatjuk, hogy bármelyik harcművészet ismerete jelentős előnyöket nyújt egy (vagy akár több) képzetlen kötekedővel szemben. 

Alaposabban átgondolva a kezdő felvetést, a Thai Box és a BJJ összehasonlítása a klasszikus “almát a naranccsal” esete. A Thai Box alapvetően egy állóharc támadó harcstílus, míg a BJJ egy összetett földharc irányzat. A technikák tekintetében a BJJ-nél elég hosszú listát állíthatunk össze, azonban kellő ismeret birtokában a Thai Box rendszerén belül szinte végtelen kombinációt alakíthatunk ki a különböző csapások és mozgások ötvözésével. A Thai Box alapjait talán könnyebb elsajátítani az elején, azonban fontos, hogy mindkét stílus mesteri elsajátítása hosszú évek kőkemény és kitartó munkájának eredményeként érhető csak el. Mindkét stílus a saját környezetükben és szabályrendszerünkben a leghatékonyabbak. Bár azt érdemes megjegyezni, hogy az UFC-ben gyakrabban van KO kiütés, mint lefogásos győzelem, ami jelentheti azt is, hogy egy jól irányzott ütés bizonyos helyzetekben hatékonyabb tud lenni egy küzdelem befejezésére a kevert harcstílusokban. 

Melyiket válaszd?

Az MMA-ban járatosabbak számára biztosan ismerősek olyan BJJ technikák, mint az ízületi feszítések vagy a fojtások. A BJJ egyik legnagyobb vonzereje abban rejlik, hogy lehetőséged van számtalan olyan technikát elsajátítani, amelyekkel megadásra kényszerítheted ellenfeledet.

A Brazilian Jiu Jitsut gyakran emlegetik úgy, mint egy emberi sakkjátszma, egy intelligens harc, amiben akár egy kisebb ember is sikeresen felülkerekedhet egy látszatra nagyobb és erősebb ellenfélen a megfelelő technikával és stratégiával. A legjobb példa erre Royce Gracie esete, amikor is 2004-ben megküzdött Akebonoval, a 130 kg-os behemót szúmo harcossal, majd 133 másodperc után megadásra kényszerítette.

Royce Gracie megküzs Akebonoval Royce Gracie megküzd a behemót Akebonóval

A Thai Box, másrészről egy rendkívül nyitott harcrendszer. Úgy tervezték, hogy ártani tudj vele az ellenfelednek a legdirektebb és legfájdalmasabb módon. Az edzés rengeteg intenzív kardió mozgást és gépies gyakorlást tartalmaz. Ez az a sport, ami fizikailag és mentálisan is megacélozza az embert. 

Az avatatlan szemeknek talán kicsit brutális lehet a Thai Box első pillantásra, azonban sok harcművész kedveli és alkalmazza az ilyen támadó stratégiákat. Ezen felül többféle stílus is felfedezhető a Thai Boxon belül. Van olyan, amiben első sorban a térdekkel harcolnak, van ahol a könyök támadásokat részesítik előnyben, és van amiben minden testrész egyaránt fontos a támadásban. 

Thai Box

Amennyiben még mindig nem tudtad eldönteni melyik harcstílus illik a leginkább hozzád, javaslom, hogy látogasd meg mindkettőt egy ingyenes óra keretein belül és tapasztald meg a saját bőrödön. 

Bármelyiket is választod, abban biztos lehetsz, hogy egy küzdősport gyakorlása számos olyan előnnyel jár, amelyet könnyen át tudsz forgatni saját életed javítása érdekében.

Nálunk jelenleg egyik foglalkozás sem elérhető, azonban a következő küzdősportokat próbálhatod ki: