★ ★ ★ Személyi edzés ★ ★ ★

Strong Body Throwdown beszámoló

2019. szep 17. - 16:13 -- Csóka Gábor

Strong Body Throwdown 2019

2019. szeptember 14-15-én zajlott a két napos Strong Body Throwdown Cross verseny Szegeden. A Cross Genesis tagjai szép eredményeket értek el, gratulálok mindenkinek! Külön büszkék vagyunk Hajdú Danára, aki Open Women kategóriában 2. helyen végzett. A versenyre való felkészülésről már beszéltem a résztvevőkkel, most a versenyen szerzett élményekről kérdeztem Czaffer Gábort és Szűcs Károlyt.

Hogy érezted magad a verseny alatt? Milyen eredménnyel zártál?

Czaffer Gábor (CZG): A verseny hangulata nagyon jó volt, pörgős zenék a wodok alatt. Jól éreztem magam és köszönet a fantasztikus szurkolásért, sok erőt adott! Az eredményem lehetett volna jobb is. Első nap még törtem előre, volt, hogy a 15. helyen álltam, viszont a vasárnapi wodok eléggé eltalálták a gyenge pontjaimat sajnos, így a végére 21. helyen zártam a versenyt.

Szűcs Károly (SZK): Nagyon izgalmas verseny volt, formabontó – nem a kategóriákhoz várt nehézségű – feladatokkal és népes, hihetetlenül felkészült versenyzőkkel. Majdnem minden percét élveztem! :) Negyedikként kvalifikáltam a versenyre Masters (35+) kategóriában. Ezért dédelgettem magamban egy dobogós helyet, de végül az 5. helyen zártam 14 versenyzőből. Ami így utólag egyáltalán nem csalódás, sőt…

Milyen feladatok voltak, mi ment a legkönnyebben, mi okozott nehézséget?

SZK: A szervezők nem fukarkodtak a súlyokkal és bátran nyúltak az összetettebb gyakorlatokhoz már az Open kategóriában is, úgyhogy fel kellett kötni a gatyát mindenkinek. A Bar Muscle Up és a Handstand Walk például minden versenyzőnek feladata volt. Egyébként minden úgy történt, ahogy vártam. Tehát a fej fölött végzett gyakorlatokkal (Snatch, OHS, HSPU, HSWalk) teletűzdelt WOD-ok nehezebben mentek. A „sok”- és erős lábat, nagyobb állóképességet (DU, Burpee, Thruster, Squat Clean, DeadLift) kívánó WOD-ok pedig könnyebben. A legnagyobb nehézséget a 9 kg-os súlymellényben, deficitben végzett HSPU jelentette, és az akadálypályás Hand Stand Walk.

CZG: A feladatok elég komplexek és kemények voltak, főleg egy OPEN kategóriához. Nagy súlyok, nehéz feladatsorok. Viszont meglepődve tapasztaltam magamon, hogy 1-2 súly vagy saját testsúlyos gyakorlat sokkal jobban ment, mint az eddigi versenyek során. Nagyon örültem az első wodnak, ami 15 méter kézenjárás volt, és az időeredmény számított. Gondoltam az a fél év amit a gyakorlásának szenteltem most meghozza gyümölcsét. Így is lett! Ebben a WoD-bana hetedik helyen végeztem 0:29-es idővel. Nagyon jó érzés volt! A legnehezebb feladatnak pedig a kötélmászás bizonyult 6 kg-os súlymellényben. Ezt nem nagyon gyakoroltam eddig és még anno a sulis tesiórákon sem szerettem. Viszont így megvan a következő kihívás magam előtt: MEG KELL tanulni kötelet mászni!

Volt olyan gyakorlat, gyakorlatsor amiben mást vártál magadtól?

SZK: Igen! Vasárnap reggel a strandon kezdtünk, és egy elég összetett WoD-dal néztünk farkasszemet. Az 500 méter úszásban nagyon az elvárásaim alatt teljesítettem. Viszont a SUP-os gyakorlatokat nagyon élveztem és jól is mentek, annak ellenére, hogy sohasem gyakoroltam őket. Ugyanilyen szuper élmény volt később a teremben a Peg Board nevű gyakorlatot teljesíteni többször egymás után, amiben még szintén szűz voltam.

CZG: Olyan gyakorlatok voltak, amitől előre féltem, hogy nem fog úgy menni, de szerencsére pozitív csalódások érték. Pár példa: a második WoD-ban bar muscle up volt, percenként 3db, közben wall ball 15 kg-os labdával. Mindegyik gyakorlatot nehéznek gondoltam és meglepődve tapasztaltam, hogy ment még a BMU is, ami eddig a gyengém volt. Egy másik WoD-ban 30 kg-os kézi súlyzóval váltott kezes snatch volt. Nagyon nehéznek gondoltam, mert nem szoktam ennyivel csinálni, de itt a versenyen ez is jól ment. A legnagyobb örömöt viszont az okozta, hogy sikerült 70 kg-ot szakítanom majd 2 db OHS-t csinálni vele. Az érzés egyszerűen fantasztikus volt, főleg a szurkolóim hangos reakcióját hallva! Egyedül a kötélmászós WoD-ban vártam többet magamtól, mint ami sikerült. De jövőre ez is menni fog!

Milyen volt a mezőny, mennyire volt szoros a verseny?

CZG: A mezőny nagyon erős volt. Egy gyakorlatsor simán átrendezte az addigi rangsort, pár pont volt csak a különbség az indulók között. Meglepő volt, hogy már OPEN kategóriában is milyen erős srácok voltak. Például a deadlift ladder WoD-ban páran 200 kg-t is felhúztak. Simán csinálták BMU-t és az egylábas guggolást súlymellényben. Elég kemény kis csapat jött össze.

SZK: A Masters kategóriában az életkorom (39) alapján valahol középen álltam. A kategóriát egy nálam fiatalabb nyerte meg, de az összes többi előttem végző versenyző idősebb volt, mint én. A kategóriánk negyedik helyezettje a verseny legidősebb versenyzője volt, 50 éves. Le a kalappal, nagyon felkészült mezőnnyel kellett megküzdenem. Ennek megfelelően a 2-8 helyezésekért hatalmas csata folyt végig. Az első hely – idén még :) – nem volt veszélyben.

Utólag visszagondolva van amit másként csinálnál, akár a felkészülést, akár a versenyt illetően?

CZG: Nincs ilyen. Ez a verseny is egy nagyon jó tapasztalat, és szintfelmérő volt számomra. Sokat fejlődtem, mind technikában, mind türelemben. Azt vettem észre, hogy már nem kapkodom a WoD-ok közben mint első versenyeim során, átgondoltan csinálom a saját tempómban a feladatokat. Több körös WoD-okban ez jól jön azokkal szemben, akik beleadnak mindent az elején, és később elfogynak. Természetesen előjöttek újabb gyengeségek is, mint ahogy már említettem például a kötélmászás. Ez a következő feladat, amit meg kell tanulni, de nagyon sokat fejlődtem, még egy tavalyi versenyemhez képest is, szóval nem állok meg, megyek tovább és csinálom!

SZK: Ami a felkészülést illeti, azt az önmagamnak tett korábbi ígérettel ellentétben csak félig teljesítettem. A Ring- és Bar Muscle Up-ot sokat gyakoroltam, azok jól is mentek. A súlyemelő technikám is nagyon sokat javult, de a kézenjárást, és az úszást elhanyagoltam, ami sajnos meg is látszott a teljesítményemen. Többet kell súlymellényben WOD-oznom, és emelnem kell a WOD-okban használt súlyokon, mert állóképességben igazán nagyot csak úgy tudok javulni. Örök tanulság, hogy az egyes gyakorlatok precízebb kivitelezése óriási előnyt jelent, legyen szó akár csak egy egyszerű Pull-Up-ról, vagy egy összetettebb, egykezes Dumbbell Snatch-ről. A versenyen egyébként mindent ugyanígy csinálnék, beleadtam apait-anyait és élveztem – majdnem :) - minden percét.

Gratulálok srácok, csak így tovább! 

Címkék: 
Képgaléria: 
Strong Body Throwdown 2019
Strong Body Throwdown 2019
Strong Body Throwdown 2019
Strong Body Throwdown 2019
Strong Body Throwdown 2019
Strong Body Throwdown 2019
Strong Body Throwdown 2019
Strong Body Throwdown 2019
Strong Body Throwdown 2019
Strong Body Throwdown 2019
Strong Body Throwdown 2019
Strong Body Throwdown 2019
Strong Body Throwdown 2019
Strong Body Throwdown 2019
Strong Body Throwdown 2019