★ ★ ★ Személyi edzés ★ ★ ★

Ezért érdemes reggel edzeni

2020. feb 4. - 21:35 -- Csóka Gábor

Reggeli cross-training edzés

Sokszor nem jutsz el edzésre, mert délután valami közbejön? Plusz munka, családi program, bevásárlás? Estére pedig már nincs energiád? Akkor inkább gyere reggel! Összeszedtem pár dolgot, amiért megéri reggel edzeni.

Tarthatóbb mint az esti edzés

A nap vége mindig bizonytalan, sok váratlan dolog történhet: túlóra, nem tervezett programok, baráti találkozók. Ezek egyértelműen felülírhatják az edzéssel kapcsolatos terveidet. Ha azonban időben felkelsz, és még munka előtt, reggel letudod az edzést, sokkal biztosabb és hatékonyabb edzéstervet tudsz tartani. Ha már a nap elején letudod az edzést, biztos lehetsz benne, hogy egész napra feldob, feltölt energiával, hiszen az endorfin szintet is emeli és tudni fogod, hogy aznap már megcsináltad. Nem kell két program közé besűrítened, vagy aggódni, hogy nem érsz oda valahova. Jól tervezhető, és pár hét után megszokod, hogy ez lesz az első fontos dolgod reggelente. 

Felfrissülsz 

Reggel sokszor nehezen indul a nap, sokáig tart mire belelendülsz a tennivalókba. Ha edzéssel indítod a napod, akkor az biztos megadja a kezdő lökést. Felpörget, és frissen fitten veted bele magad a mindennapi feladatokba. Az intenzív mozgás feltölt energiával, és nem csak fizikálisan, hanem szellemileg is felfrissít. Ha érdekelnek a reggeli cross-training órák, akkor nézd meg az óraredünket!

Nagyobb teljesítmény 

Egy kutatás szerint azok, akik reggel edzenek, sokkal jobban teljesítenek a napi rutin feladataik során. Mivel az esti edzésekre már az egész napos munka, és pörgés után kerül sor, nem is várhatunk hatalmas sporteredményeket. Bár az izommunkára a legideálisabbnak a délutáni órákat mondják, ez csak abban az esetben igaz, ha előtte nem végeztél más fárasztó tevékenységet. A fáradtság miatt ugyanis egyértelműen romlik a teljesítmény. A reggeli, kipihent, feltöltődött szervezet ezzel ellentétben olyan energiákat mozgósít meg benned, hogy te magad is meglepődsz, ha összehasonlítod a reggel és este végzett eredményeidet.

Jobb anyagcsere

A reggeli alacsony vércukorszint, a kiürült glikogén raktárak segítik, hogy a szervezeted a zsírraktárakból nyerje az energiát a reggeli edzéshez. A zsírégetés egyik ellensége a magas inzulin szint. A szervezeted az inzulint az étkezés hatására kezdi termelni, tehát reggeli előtt nagyon is előnyben vagy. Persze nem üres gyomorral kell nekikezdeni egy intenzív edzésnek, de pár falat gyorsan felszívódó szénhidrát, amit az edzés elején el is égetsz, bőven elég.  A mozgás mindig jótékony hatással van az anyagcsere működésére, azonban különösen hasznos és kényelmes, ha ez még reggel, munka előtt történik meg. Nem beszélve arról, hogy sportolás után még órákkal is dolgozik a szervezeted, így a reggelire és tízóraira elfogyasztott élelmiszerek elégetése miatt semmiképpen sem kell aggódnod.

Sokkal nyugodtabb napnak nézhetsz elébe, ha nem épp, hogy csak beesel az ágyból az irodába, hanem sportolás és zuhany után, fitten kezded el a munkádat. A sport ugyanis nem csak éberebbé tesz, de segít a nyomasztó gondolatok rendezésében is. Edzés közben ki tudsz szakadni a mindennapok problémáiból. A mozgás, és a koncentráció segít, hogy rendezd a gondolataidat, így a stresszt is hatékonyan csökkentheted az életedben.

Címkék: