★ ★ ★ Személyi edzés ★ ★ ★

Inkább a minőség, mint a mennyiség - Interjú Kovács Lacee-val

2020. már 15. - 10:44 -- Csóka Gábor

Csóka Gábor és Kovács Lacee

Februárban ellátogatott hozzánk Kovács Lacee, akivel a Crossfitről, edzésről, tervekről és kihívásokról beszélgettem. Kovács László, alias Kovács Lacee 1986-ban született, 7 éves kora óta sportol, 14 évig versenyszerűen judozott. Judosként tízszeres korosztályos bajnok. 2008-ban kezdett crossfitezni, 2013-ban Európa legfittebb embere lett, ezzel kvalifikálta magát a Games-re, ahol a 25. helyen végzett. 

Mit csinálsz mostanság?

2016-tól, amióta a versenyzést befejeztem, teljes mértékben a coachingra, az edzések tartására fókuszálok. Szerencsére mondhatom, hogy ez a fajta karrierem is sikeres eddig. Kétszer voltunk kint a Crossfit Games-en, egyszer Gergely Jani bácsival Masters kategóriában, majd a 2018-as esztendőben Alex Jolivet ezüstérmet szerzett a Games-en. Az időm nagy részét ez töltötte ki, emellett hétvégente szakmai témájú szemináriumot vagy edzőtábort tartok, illetve mindig próbálom magam képezni, hogy a versenyzőimből, és magamból is a lehető legtöbbet tudjam kihozni. Ezzel foglalkoztam eddig, most van egy fordulópont az életemben. Egyrészt nem szeretnék ilyen sokat kijárni külföldre, mert már fárasztó, és szeretnék más jellegű tevékenységekbe is belevágni, erről még részletekbe menően nem szeretnék beszélni, korai lenne.

Milyen témájú szemináriumokat tartasz?

Súlyemelés és torna témában, és emellett már 2 éve foglalkozom a Oxygen Advantage rendszerével, ami Patrick McKeown légzéskutató által kidolgozott rendszer. Ennek az alapja a helyes légzéstechnikák elsajátítása által végbemenő általános egészség és sportteljesítmény javulás. Itt nem csak az edzés közbeni helyes légzésről van szó, hanem egy általános közérzetjavító technikáról is. 

Hogy néz ki egy átlagos napod? Mennyi szerep jut a versenyzés befejezése óta az edzéseknek az életedben, vagy most már inkább csak az edzések megtartására és a szemináriumokra koncentrálsz?

Természetesen a saját edzéseim is fontosak, ami most heti 4-6 alkalmat jelent. Az eddig tanult dolgokat folyamatosan beépítem az edzéseimbe, tehát például a légzéstechnikára külön figyelek, és még rengeteg olyan dolog van, amire annak idején mikor versenyeztem nem koncentráltam, most ezeket igyekszem beépíteni. Sokkal inkább a ‘hogyan’ mint a ‘milyen gyorsan’ és ‘milyen sokat’ van most előtérben, tehát minőségileg legyen a legjobb az edzés. A tapasztalat pedig azt mutatja, hogy a minőségi kevesebb munkával is olyan jól lehet fejlődni, mint a sok munkával, és még a sérüléseket is el tudod kerülni. Ezt a szemléletet próbálom a versenyzőimnek is átadni, hogy a minőségi munka mindig többet fog érni, mint a mennyiségi. Ezt azért is fontos hangsúlyozni, mert annak idején, mikor én versenyeztem a Crossfit egy kicsit más jellegű volt, a volumen Crossfit dominált. Iszonyatos mennyiségű edzést csináltam meg, nem biztos, hogy a legjobb mozgás mintákkal - amiket a judoból fakadóan hoztam magammal - és ennek köszönhetően jópárszor megsérültem. Többek között emiatt is hagytam abba a versenyzést, a szívem még vitt volna előre, de fizikálisan már nem bírtam.

A mostani versenyek és a régebbiek között milyen különbséget veszel észre?

Sokkal több a skill, vagyis az ügyességi gyakorlat, tehát a torna az nagyon fontos elemévé vált a versenyeknek. Most már egyáltalán nem elég, ha valaki erős, vagy nagyon jó az állóképessége, jól bírja a metcon-okat, mert ha nem ügyes akkor sajnos az kevés lesz…

Nagyon nagy sikereket értél el ebben a sportágban. Van-e olyan gyakorlat ami a mumusod, és sosem volt a kedvenced?

A strict HSPU-t nem igazán szeretem. Ahhoz képest, hogy elég erős voltam, mert például 100 kg-ot nyomtam rúddal fej fölé, vagy egykezes nyomásoknál volt, hogy 48 kg-os kettlebellt kinyomtam ötször jobbkézzel, illetve egyet bal kézzel, tehát lehet mondani, hogy erős volt a vállam. Viszont ezek a gyakorlatok egy kis kompenzációval jönnek létre, ami a HSPU-nál nem működik, hiszen hamarabb elfárad a vállöv és a hátizomzat, és ehhez hozzá jöttek a mobilitási problémák. Így én ezt a gyakorlatot nem szerettem, de mindemellett rengeteget gyakoroltam. 

Mi volt az életedben az eddigi legnagyobb kihívás? Illetve mik a jövőbeli terveid?

Ez egy nagyon jó kérdés... Az az igazság, hogy már teljesen másképp nézem az életet mint régebben. Régebben nem létezett számomra más csak a Crossfit. Most itt a család, van egy fiam, aki most lesz májusban 8 éves, vele is már 4 éve edzünk együtt, ez is egyfajta kihívás. Nyilván ha 10 év múlva kérdezel meg, akkor teljesen mást mondok mint ma, de 10 évvel ezelőtt is mást mondtam volna. Nem tudnék most egy konkrét dolgot kiemelni, sok dolog van ami foglalkoztat, de az biztos hogy nagyon szeretnék még sokat utazni. Nagyon szerencsés vagyok, mert rengeteg olyan dolgot láttam már életemben ami csak keveseknek adatik meg. A szerencse mellett azért úgy gondolom, hogy jól tudtam élni a lehetőségekkel is, tehát tettem is azért, hogy mindez így alakuljon.

Én úgy tartom, hogy akkor fogsz Crossfit-ben igazán fejlődni, ha minél kevesebbet Crossfitezel. Mi erről a véleményed?

Az biztos, hogy periodizációs tréningre van szükség. Ha valaki crossfit versenyző szeretne lenni, az nem csak azt jelenti, hogy éjjel-nappal WOD-okat csinál hónapokon keresztül, hanem itt tényleg egy nagyon alaposan felépített programot kell összerakni. Ha most a fiamat vesszük alapul, az alap dolgokra nagyon odafigyelünk, a légzését, a mozgás minőségét rendben tartjuk folyamatosan, az alap erő-állóképességet meg kell szerezze, hogy ezeket majd be tudjuk építeni a metcon-okba, amikor odaérünk. Ő egy nagyon jó példa arra, hogy WOD-okat nagyon ritkán csinálunk, viszont nagyon jól hoz egy-egy WOD-ot, ha arra kerül a sor. Ez azért lehet így, mert a sok apró paraméter, amiből összeáll az egész azok külön-külön jól működnek.

Mit üzennél a Cross Genesis tagoknak akik készülnek a versenyekre?

Mindenféleképpen az az első, hogy okosan edzenek! Fontolják meg amit előzőleg már mondtam, hogy a mennyiségi edzés nem ér többet, mint a minőségi. Ha belekezdesz ebbe a sportágba, akkor ha van valamilyen hibád, akár mozgásminőségben, akár mobilitásban, vagy légzéstechnikában, akkor ez előbb-utóbb vissza fog ütni, és érdemes ezeket kijavítani. Ha egy-egy pontra fókuszálsz, és azokat kiemeled és kijavítod, akkor az a többit is fölfelé fogja húzni.

Kovács Lacee

Címkék: