★ ★ ★ Személyi edzés ★ ★ ★

Elképesztő átalakulás #4! Gábor története

2019. júl 30. - 21:03 -- Csóka Gábor

Csősz Gábor átalakulása

Gábor 2018 nyarán keresett fel azzal a céllal, hogy szeretne megoldást találni a rendszeres hát- és derékfájdalmaira, valamint erősödni, formálódni szeretne. A felmérést követően egy személyre szabott edzésprogramot állítottam össze a számára, amelynek meg is lett az eredménye. Arra kértem, mesélje el, hogyan élte meg az átalakulást.

Mi volt a motivációd, hogy elkezdj edzeni?

Kezdjük az elején. Már gyerekkoromtól sportoltam mindig valamit, persze változó intenzitással, majd a gimi végétől a konditermi edzés maradt, amit viszonylag rendszeresen csináltam. Eleinte egyre kevesebbet mentem, majd otthon kezdtem el edzeni, ami nem volt rossz, de a rendszeresség itt is hiányzott. Így szépen lassan eljutottam a "néha mozgok"-tól az "egyáltalán nem mozgok" állapotra.

És persze ahogy elhagytam az edzést jöttek az egészségügyi problémák. Hát-, derékfájás, idegbecsípődés. Az ülőmunka „jótékony” hatásai. Ez így ment még egy darabig, egészen pontosan 2018 nyaráig, amikor is úgy beállt a hátam, hogy egy hétre kiestem a melóból. A következő két hétben egy kocsiba ki-be szállás 10-15 percig is eltartott. És ez nem vicc. Elhatároztam, hogy ennek véget vetek. Találnom kell egy olyan mozgásformát, amit nem csak ideig óráig csinálok, és ami megerősíti a mélyizmokat, plusz jól érzem magam tőle a bőrömben. Ja, és talán le is adok még 8-10 kilót. 

Miért a cross-traininget választottad?

Először tisztáztam, hogy mit nem akarok. Futni (már a gondolatát is gyűlölöm), úszni (pont elég volt 12 év köszönöm), kondizni (szerettem, de tudom, hogy hosszútávon elvész a motivációm). Küzdősportokon is gondolkoztam, de valahogy nem volt kedvem heti háromszor rommá veretni magam, úgy éreztem ilyen háttal egy sima tigrisbukfenc után 2 hét kórház jönne. Aztán böngésztem, és több funkcionális edzés is szembe jött a neten. Meg én is kipróbáltam már pár éve saját testsúlyos és más funkcionális edzéseket, mint például a TRX vagy a Kettlebell, de ezeket kevésnek gondoltam. Úgy éreztem az én problémám komplexebb ennél, és tudtam saját tapasztalatból, hogy nulláról bemenni egy pörgős csoportos órára milyen sérülésveszélyes.

És akkor szembejött velem a cross-training. Megnéztem pár terem oldalát, és nagyon tetszett a CrossGenesis oldala, ezért úgy döntöttem, hogy felhívom Csóka Gábort. Másnapra már egyeztettünk is időpontot. Emlékszem kérdeztem: Hogyan készüljek? Erre Csóka Gábor annyit mondott csak, menjek le és nézzek meg egy edzést, aztán megbeszéljük mit szeretnék. Jól van, hát lementem. Épp egy pörgős WoD-ot nyomott az egyik délutáni csoport, tetszettek a gyakorlatok, változatos és dinamikus volt az egész. Edzés után leültünk, és megkérdezte mi a célom, mit szeretnék? Mit sportoltam, van-e edzőtermi, súlyemelő tapasztalatom, volt-e sérülésem stb. Na mondom most orvoshoz jöttem, vagy edzeni? Nem értettem az elején, pedig ez az egyik legfontosabb része volt az programnak. Következő hétre egyeztettünk időpontot, és bele is vágtam a személyi edzés programba

Milyen volt az első edzés?

Az első alkalommal Gábor felmérte a hajlékonyságom, erőnlétemet, fájdalom tűrésemet. Másfél órán keresztül különböző nyújtó gyakorlatokat végeztem, amiben rendesen megizzadtam. Mindezt úgy, hogy egy deka súlyt nem emeltem fel egész edzés során. Mégis utána olyan izomlázam lett, hogy menni alig bírtam másnap. A következő alkalmak során fokozatosan növeltük a terhelést.

Nem fogok hazudni, az első hónap kőkemény volt. Heti három személyi edzést csináltam, de már egy hónap után fogytam 2 kilót úgy, hogy közben erősödtem is. Az első pár alkalommal 2 húzódzkodásnál több nem ment, 20 guggolás után pedig remegett a lábam. A második és harmadik hónapban már jelentősen elkezdett változni az alakom, a törzsem pedig folyamatosan erősödött. Az, hogy kézállásban kinyomjam magam 8-10-szer, vagy hogy 70-80 kg-mal szériázva guggoljak, elképzelhetetlen volt számomra. Most már alap.

Csősz Gábor átalakulás

Az edzésterv, amit Csóka Gábor megtervezett egy olyan lépcsőzetes program volt, amiben én is láttam, hogy hogyan leszek képes ezt megcsinálni. Gábor mellett azt éreztem, ha ő mondja, hogy képes vagyok rá, akkor biztos így van. Egy személyi edzés, ami másfél órás, teljesen átmozgatja a testedet, gyakorlatilag minden izomcsoportod dolgozik. Utána nagyon elfáradsz, de mégis sokkal energikusabb leszel. Érezhetően megnőtt a szellemi teljesítőképességem egy-egy edzés után. 

Milyen változásokat tapasztaltál magadon?

9 hónap folyamatos edzés után elmondhatom, hogy elmúlt a hát fájdalmam, energikusabb vagyok, jobban nézek ki, négyszer annyi súlyt tudok megmozgatni mint egy éve, és minden nap várom, hogy mehessek edzeni. A lelkesedésem nem, hogy nem múlt el, hanem egyre nagyobb. Találtam egy sportot, ami kellően dinamikus és változatos, de nem pusztán kardió elemeket tartalmaz, hanem igenis erősít. Komplex, minden izomcsoportra kiterjed. 

Tudtam, hogy nekem való a cross-training. Menet közben éreztem, láttam a fejlődést, és még élveztem is.

Mit szeretsz a CrossGenesisben?

A CrossGenesisben már az első perctől kaptam egy pluszt. Egy olyan pluszt ami a siker 50%-át adja. Ez pedig az, hogy az edzőm nem egy sémát akar megvalósítani rajtam, és nem egy sablon edzéstervet húz rám. Az volt a fontos, hogy én mit szeretnék, hogy Csóka Gábor figyelte mennyit bírok, mi a sok, meddig lehet kitolni a határokat, hogy lehet a maximumot kihozni belőlem. Itt érzem, hogy nem csak én akarom, hogy jobb legyek. 

Ma már elképzelhetetlen számomra, hogy ne csináljam a cross-traininget. A mindennapjaim része lett. Sose gondoltam volna, hogy ez lesz az én sportom, de ma már ennél egyértelműbb nem is lehetne.

Címkék: