★ ★ ★ Személyi edzés ★ ★ ★

Elképesztő átalakulás #3! Réka története

2019. jún 11. - 18:55 -- Csóka Gábor

Réka oldalsó plank tartásban

Réka (32) 2019 januárjában keresett meg engem egy évvel a kislánya születése után. A többszöri otthoni tornás próbálkozásokat követően most már szakértő segítségre volt szüksége. Célja az volt, hogy változtasson az izomzatán, testtartásán, állóképességén és nem utolsó sorban a hangulatán. Az edzéseken nagy hangsúlyt fektetünk a szülői léttel járó cipelés/hordozás miatti testhelyzetek kompenzálására, vagyis erősítjük a mélyizmokat. Heti háromszor változatos gyakorlatokkal készítjük fel a szervezetét az újabb babavárásra. Rékát faggattam eddigi tapasztalatairól:

Mi volt a motivációd, hogy elkezdj edzeni?

Egy ideig áltattam magamat, hogy a takarítás és az, hogy a gyerek lakásban elhagyott tárgyait nem lehajolva szedem össze, hanem leguggolva sportnak számít. De nem, ezek nem tekinthetők megfelelő mozgásnak, szükséges én-időnek pedig pláne nem. Merthogy most már arról van szó, hogy tényleg tétje van a minőségi sportolásnak. Kell például karizom a gyerek emelgetéséhez. Hátizom, hogy ha kell, tudjam hordozni, és ne is legyek egy idő után féloldalas. Lábizom és tüdő, hogy cuccokkal és babával a karban lift nélkül naponta többször boldogan menjek fel a negyedikre. Már ha nem szeretném, hogy a lányom a játszóteret csak az erkélyről lássa. Továbbá az sem utolsó szempont, hogy mindezt majd két gyerkőccel is meg tudjam csinálni. Éreztem, hogy a jó genetika és az itthoni lehetőségek ehhez már kevesek, kellett valami plusz.

Miért a cross-traininget választottad?

Az első személyi edzésre szóló bérletemet a férjemtől kaptam karácsonyra, aki már 2018 júliusa óta jár a CrossGenesisbe. Be kell valljam, az elején nem voltam oda a sportág ötlettől. Egyrészt nem igazán vonzott a súlyemelés, másrészt robosztusabb testalkatra sem vágytam. Ez a hozzáállásom nagyjából az első óra végéig tartott, mert a cross-training teljesen magával ragadott. Bár Gábor mindig elmondja, hogy ezek az órák nem igazi cross-trainingek, ezek csak alapozók, a lényeg nekem akkor is átjött. Nagyon szeretem, hogy mindig változatos, mindig van valami új gyakorlat, mindig valamit máshogyan végzünk, emiatt nagyon hatásos is. 

Réka olimpiai rúddal

Milyen volt az első edzés?

Az első órán Gáborral mindent alaposan átbeszéltünk. Áttárgyaltuk, hogy miért jöttem, hogy formálódni, feszesedni, izmosodni szeretnék. Továbbá erősödni, az első babavárás miatti legyengült területeket újraépíteni, és felkészíteni a testemet a következőre. A nagyon gondosan és alaposan felépített edzéstervnek köszönhetően ezzel nincs is gond. Minden alkalommal részletesen vezetünk egy táblázatot a feladatokkal és a súlyokkal, az óráról órára növekvő számok tényleg nem hazudnak. Láthatóan és érezhetően működik a rendszer.

Ami a bérlet árát illeti, a férjem már egyszer ezt átmatekozta, és tudja, hogy megéri. Tudom, hogy egy átlagos családnak egy hónapban egy főre 72.000 forint sportra hirtelen sok, ezért én is átgondoltam mindent, hiszen nem csak egy ajándékhónapot szerettem volna járni. Szóval itt egy alapozó óra nem 60 perces, hanem legalább 90. Sok esetben egyébként inkább két órás, ami azt jelenti, hogy 3-4000 forintra jön ki egy alkalom. Ami még mindig soknak tűnhet, hiszen egy napi jegy vagy fitnesz óra 1500 és 2000 forint között mozog. Viszont ha azt veszem figyelembe, hogy ez nekem társasági élmény is, valamint tartalmas, hasznos és mindenféle szempontból pozitív én-idő, akkor meggyőzve érzem magam. 

Milyen változásokat tapasztaltál magadon?

Ha ajándékba egy csoportos edzésre szóló bérletet kapok, valószínűleg egy hét után feladtam volna. Gábor ezeken az alapozó személyi edzéseken nem csak az alap mozdulatsorokat vesszük át, hanem a szervezetet (erőben és tüdőben) is trenírozzuk az igazi cross-training terhelésre. Így a sikerélmény is garantált. Itt van idő, hogy megtanuljam a gyakorlatokat, hiszen maximális figyelmet kapok. Gábor - és persze a többi edző is - profi. Imádom, amikor azzal kezdi az edzést, hogy “na, milyen éjszakátok volt?“, mert tudja, hogy egy fogzástól átszenvedett éjszaka után más az ember terhelhetősége. Ilyenkor fokozottan figyelünk, hogy ne legyen sérülés a vége. 

HSPU, AMRAP, Burpee, Clean, Jerk, Snatch, Deadlift, Wall Ball és még sorolhatnám. Az első néhány alkalommal lelkesen néztem a honlapon a Cross szótárt, hogy egyáltalán tudjam, melyik bolygón vagyok. Már az elején világossá vált, hogy ez egy nagyfokú koncentrációt igénylő, nagyon változatos sportág. Dolgozunk például olimpiai rúddal, kettlebellel, súlytárcsával, gumikötéllel, medicinlabdával, saját testsúllyal. Van, amihez inkább erő kell, van amihez ügyesség vagy mobilitás, vagy esetleg egy kis bátorság sem árt. Furcsa élmény volt ennyi év elteltével újra kézenállni, vagy küzdeni, hogy sikerüljön egy duplatekeréses ugrálókötelezés. 

Réka plank tartásban

Mit szeretsz a CrossGenesisben?

A CrossGenesis nagyon toleráns hely. Nagyobb, néhány éves gyerekkel már lehet jönni edzeni, van is rá példa, hogy Anya-Apa edzenek, a kislányuk pedig játszik és rajzol a terem egyik végében, vagyis mindent meg lehet oldani. De lehet jönni személyire anyukáddal, apukáddal, barátnőddel, haveroddal, bárkivel, akivel motiválni tudjátok egymást. Olyan is előfordult, hogy hozzám csatlakozott valaki, ami amellett, hogy mindig nagyon tanulságos volt, rendkívül jó hangulatban is telt. 

Van egy dolog, aminek talán a pozitív testi változásoknál is jobban örültem, és tettem le tényleg a voksomat a CrossGenesis mellett. Mégpedig az, hogy mentálisan is sokkal kitartóbb és teherbíróbb lettem a sportág által. Jobban bírok egy nyűgösebb napot, türelmesebb vagyok egy-egy túlfáradt altatásnál, és bár edzéseken elfáradok, mégis ez a fajta én-idő engem nagyon feltölt. Ahogy a mondás tartja, boldog anya=boldog baba. Nekünk abszolút bevált!

Címkék: