★ ★ ★ Személyi edzés ★ ★ ★

Cross-training mint kiegészítő sport

2020. jan 8. - 7:33 -- Csóka Gábor

cross-training súlyemelő női sportoló

A cross-training egy külön edzésforma, de kiváló kiegészítője, és teljesítménynövelője lehet más mozgásformáknak. Minden sport más, és más izomcsoportot fejleszt. Valamit jobban van amit kevésbé. Nézzük, hogy segít a fejlődésben a cross-training!

Küzdősportok

A küzdősportot űzők pontosan tudják, hogy egy test-test elleni küzdelem milyen hatalmas fizikai megterhelést jelent, így kiváló állóképesség szükséges, hogy végig tudjunk csinálni egy meccset. A győzelemhez azonban kevés pusztán a technika, vagy az erőfölény, végig kell bírni levegővel is. Például a box vagy a judo esetén nagyon fontos, hogy a vitálkapacitásunk megfelelő legyen, hiszen ha korán elfogy a levegőnk, ha nem bírjuk tüdővel, máris veszítettünk. A cross-training segítségével növelni tudjuk tüdő kapacitásunkat, mivel a wod-ok során 15-30 percen keresztül kell pihenés nélkül, minél gyorsabban végrehajtanunk a feladatsort. A saját testsúlyos, és súlyokkal végzett gyakorlatok gyors váltogatása, intenzíven növeli az állóképességet. Ez nagy előnyt tud jelenteni a ringben is.

Labdajátékok

A labdás csapatsportoknál nem csupán az állóképesség fejlesztés a fontos, bár ebben is nagyon jó a cross-training. A robbanékonyság fejlesztésben szintén nagyon hatékony tud lenni. Például a box jump, burpee box jump over, egy wod-ban ezt remekül hozza. De mind a focinál, mind a kézilabda, és a röplabda esetén az izomerő fejlesztés elengedhetetlen a sprintekhez, és az ugrásokhoz. Ezt a nagy súllyal végzett guggolásokkal lehet leginkább növelni. A back squat, front squat, over head squat, mind olyan gyakorlatok amivel mind a láb, mind a törzserő dinamikusan fejleszthető. A cross-trainingben az alapgyakorlatok egy része az olimpiai súlyemelés elemeit használja, melyek kiválóan erősítik a láb és hátizomzatot, valamint a vállakat.

Vízisportok

Az úszás, és a vízilabda teljesen más igénybevétel a szervezet számára, mint a szárazföldi sportok, hiszen itt más erők hatnak a testünkre, más ellenállással találkozunk, így az erőkifejtésünk, légzésünk, is teljesen más. Nagyon jó mobilitással rendelkeznek akik ilyen sportokat űznek, viszont jellemző, hogy a mélyizomzatuk, és a törzserejük jóval gyengébb. Ennek fejlesztésére a cross-training számos gyakorlata megoldást nyújt. Gyakorlatilag az összes guggolás, a kettlebell gyakorlatok, deadlift, és még hosszan sorolhatnánk. 

Összegzés

A cross-training célja az ún. "funkcionális" erő kialakítása, vagyis a test erejének és teljesítőképességének növelése. Ehhez az alapot az intenzív és állandóan változó edzésingerek biztosítják. Tényleg nincsen két egyforma edzés, mégis könnyen mérhető (és mellesleg látható is) a folyamatos fejlődés.  

Gyere, egészítsd ki az edzésedet, hogy napról napra jobb legyél! 

Címkék: