★ ★ ★ Személyi edzés ★ ★ ★

Cross-training 100 kérdés és válasz

2020. aug 23. - 10:53 -- Csóka Gábor

Sportos nő olimpiai rúdat emel cross-training edzésen

A cross-training korunk egyik legnépszerűbb mozgásformája. Ennek ellenére, vagy pont emiatt, sok-sok éves edzői pályafutásom alatt megszámlálhatatlan kérdést kaptam már a témával kapcsolatban. Az évek során rengeteg tapasztalatot és tudást gyűjtöttem össze a cross-trainingről, amit most szeretnék is nektek bemutatni. 

Így használd ezt az írást

Bízva abban, hogy sok embernek a kedvét meg tudom hozni az edzéshez ezzel az írással, összegyűjtöttem 100 (plusz egynéhány) kérdést, amelyet meg is válaszolok egyből. Fontos, hogy a cikk terjedelme miatt nem egyben végigolvasásra íródott. Ez arra lesz jó, hogy eloszlassa a kételyeidet, vagy választ adjon azokra a kérdésekre, amit eddig nem tudtál senkinek feltenni a cross-traininggel kapcsolatban.

Emiatt a témák lefedik a teljesen alapvető és a haladók által feltett kérdéseket is. Közel 8 év tapasztalata van ebben az írásban, így a terjedelme sem lett kicsi. Használd egészséggel, és ha mégis van olyan kérdés, amire nem kaptál választ, akkor vedd fel velünk a kapcsolatot!

1. Mi a cross-training?

A cross-training egy különleges erő és állóképesség fejlesztő edzéstechnika, melyet a világon számos rendőri, taktikai és katonai csoport, továbbá bajnok harcművész, elit és profi sportoló alkalmaz saját teljesítményének növelésére. A cross-training megacélozza a testet és a lelket egyaránt, melynek köszönhetően nem csak a teremben, hanem a civil életben is jobban fogsz teljesíteni.

A különböző mozgásformák kombinálásával nagyon jól fejleszthető egyszerre több terület is. A cross-training egyik előnye a hagyományos fitness teremben végzett edzésekkel szemben az, hogy az eszközigény igen csekély. Az edzések jelentős része saját súllyal végzett gyakorlatokból épül fel, de emellett kézi súlyzókat, gumikötelet, ugráló kötelet, kettlebellt, olimpiai rudat, gyűrűt is használunk.

A cél, hogy minél hatékonyabb és változatosabb edzést végezzünk, ezzel biztosítva szervezetünk számára a folyamatos fejlődést. Mivel a tréningek összetettségben, terjedelemben, nehézségben különbözőek, ezért minden ember számára alkalmazható. Szabadidő sportolótól az élsportolóig mindenki megtalálhatja a számára legmegfelelőbb edzésmódszert. A program alkalmazhatósága és egyénre szabhatósága korlátlan.

2. Biztonságos?

Persze, ha szabályosan végzed a gyakorlatokat, és nem edzel ész nélkül. Ez minden sportra igaz. A kosárlabda, vagy a judo sem biztonságos, ha nem megfelelően végzed az edzést. A cross-training sem más. Ha még sosem végeztél ilyen típusú edzést, először ismerkedj meg az alapgyakorlatokkal. Nézd meg, hogy kell szabályosan guggolni, fekvőtámaszt végezni, hogyan kell kézállásból nyomást csinálni, ismerkedj meg a súlyemelő alapgyakorlatokkal.

A megfelelő fejlődés, és a sérülések elkerülése érdekében nagyon fontos az alapozás, ami a cross-training alapja. A személyi edzésen, fokozatosan készítjük fel a szervezeted erre a mozgásformára. Szakértő edző felügyelete mellett teljesen biztonságosan végezhető az edzés.

3. Sportos előélet nélkül is el lehet kezdeni?

A rövid válasz, hogy igen. Ami viszont fontos, a hogyan. Ha nincs semmilyen tapasztalatod súlyzós edzésben, gimnasztikában, erőemelő, súlyemelő alapgyakorlatokban, akkor először ismerkedj meg ezekkel. Mindenképp egy edző segítségével érdemes belevágni az edzésekbe, hiszen ha nincsenek meg a mozgásformához szükséges alapok, akkor azokat csak úgy tudod helyes elsajátítani, ha egy szakértő szemmel tartja a gyakorlatok helyes kivitelezését. Ennek hiányában könnyen rossz mozdulatokat gyakorolsz be, amelyeket később sokkal nehezebb kijavítani, arról nem is beszélve, hogy ez mennyire sérülésveszélyes. Bárki elkezdheti, akár nulláról is, megfelelő szakmai felügyelettel, és fokozatossággal.

4. Hogyan hat az egészségemre?

Mi a cross-trainingben azt szeretjük, hogy ez a sport nem csak a testünkre hat, és nem csak az edzés ideje alatt okoz örömet (igen, egy Wod közbeni küzdelemnek is lehet örülni). A cross-training segítségével a következő területeken hozzuk ki belőled a legjobbat: mobilitás, agilitás, erő, állóképesség, gyorsaság, kitartás, teljesítmény, koordináció, egyensúlyérzék, pontosság.

5. Hol tudom kipróbálni?

A CrossGenesis székhelye Újpesten, a kék metró végállomásától kb. 5 perc sétára, a Munkásotthon utca 33-39. szám alatt található. A hét minden napján vannak csoportos óráink, illetve személyi edzésekre is rugalmasan minden nap van lehetőség. 

6. Hogyan válhatok edzővé?

Ahhoz, hogy cross-traininget oktass csoportos órák keretein belül, minimum cross-training instruktori végzett szükséges. Ezt több képző központnál is elvégezheted, viszont ennek előfeltétele valamilyen államilag elismert sportszakmai végzettség ( fitness, aerobik sportoktató, személyi edző stb.). Emellett fontos, hogy ismerd, és lehetőleg gyakorold is ezt a sportágat, mert az elméleti képzés mellett a gyakorlat kap igazán nagy hangsúlyt.

7. Lehet izmosodni a cross-traininggel?

A cross-training nem valami hobbi sport, ahová hébe-hóba lehet lejárni. A résztvevők nem dumálgatni jönnek az edzőterembe. A cross-training egy komoly edzésforma azoknak, akik jó erőnlétet, állóképességet szeretnének, akik tényleg erősek akarnak lenni, és nem csak lufi izmokat növeszteni. Ahhoz, hogy 10-12 ismétlésszámban mozgasd a saját tested (húzódzkodás, kézállásban kinyomás), vagy a testsúlyodnál nagyobb súlyokat meg tudj emelni, bírd az evezést, a futást, guggolást, bizony erős, feszes izomzatra van szükség. A cross-trainingnak nem az izomépítés a célja, de a rendszeres edzésnek, ez az egyik pozitív "mellékhatása". Szóval, egészen biztosan izmosodni fogsz, ha rendszeresen csinálod. :)

8. Lehet fogyni a cross-traininggel?

A testzsírszázalék csökkenése, a fogyás és a szépen kidolgozott test a cross-training szükséges velejárója, de nem a célja. Mi elsősorban nem a fogyásra és a szép izmokra hajtunk, hanem az edzésre, az erőnlétre, a személyes határok folyamatos leküzdésére helyezzük a hangsúlyt. Ezzel együtt mintegy pozitív mellékhatásként beindul az anyagcsere, fogyunk, szépül a testünk és a zsír helyére izmot építünk. Izmokat és nem lufikat.

9. Mi az a WOD?

WoD = Workout Of the Day. A szív- és érrendszer edzése az óra végén, általában 10-15 perces blokk az órán. Célja, hogy ne csak az izmok erősödjenek, hanem az izmokkal együtt az szervezett állóképessége is fejlődjön. TEAM vagy HERO WOD-nál az időtartam 45-55 perc, viszont ezeket csak haladó vagy versenyző szintű atlétáknak ajánlott, kezdőknek tilos.

10. Hányszor érdemes edzeni egy héten?

Általánosságban és leegyszerűsítve azt mondhatjuk, hogy a legideálisabb, ha legalább heti háromszor tudsz időt szakítani a testmozgásra. Akkor is ezt ajánljuk, ha hozzánk jössz, mert edzőink kimondatlanul is úgy építik fel a heti edzéseket, hogy azok egymáshoz kapcsolódjanak. Például az egyik nap többet edzünk lábra, míg a következő alkalommal inkább a felsőtest a hangsúlyosabb. Valamint heti három alkalommal már a technikád is tud fejlődni, heti négy, vagy öt esetén pedig dinamikusan változik a tested is, és látványosan ügyesedsz.

Amennyiben heti kétszer jössz a Cross Genesisbe, már sokat tettél az egészségedért. Ajánljuk, hogy mellé iktass be futást, biciklizést, úszást vagy bármit, amit még szeretsz. De a legjobb, ha kérsz időpontot egy MPS felmérésre, ahol át tudjuk beszélni a testmozgásod célját is, így könnyen meghatározható, hogy mennyi edzésre van szükséged. 

11. Kiegészítő mozgásnak is jó?

A cross-training egy külön edzésforma, de kiváló kiegészítője, és teljesítménynövelője lehet más mozgásformáknak. Minden sport más, és más izomcsoportot fejleszt. Valamit jobban van amit kevésbé. A cross-training célja az ún. "funkcionális" erő kialakítása, vagyis a test erejének és teljesítőképességének növelése. Ehhez az alapot az intenzív és állandóan változó edzésingerek biztosítják. Tényleg nincsen két egyforma edzés, mégis könnyen mérhető (és mellesleg látható is) a folyamatos fejlődés. Különösen ajánljuk küzdősportolóknak, labdajátékosoknak vagy vízi sportot űzőknek. 

12. Vállsérüléssel is csinálhatom?

Fontos, hogy milyen sérülésről van szó. Első körben ezt mindenképp tisztázni kell, egyeztetve az edzővel. Ha súlyosabb sérülésről van szó a kórtörténet megismerése nagyon fontos, valamint a kezelőorvos javaslata. Ha ezek alapján elkezdhető egy fokozatos terhelés, akkor a cross-training alapozás az első lépés, ahol felkészül a szervezeted erre a mozgásformára.

13. Hátsérüléssel is csinálhatom?

A Cross Genesisben csak szakértő edzők dolgoznak, akik közös hitvallása, hogy mindent lassan, biztos alapokra szabad csak építeni. Pont ezért a kezdők esetében, egy állapotfelmérés után, személyi órák ajánlottak a gyakorlatok pontos és helyes kivitelezésének megtanulása érdekében. Ennek köszönhetően kiküszöbölhető a helytelenül rögzült mozdulatsorok okozta ízületi fájdalmak és izomsérülések, sőt, a mély izmok megerősödésével megszűnhetnek például a rossz tartásból, állandó fizikai terhelésből eredő problémák.

14. Deréksérüléssel is csinálhatom?

Az alsó háti szakasz tartó izmainak megfelelő állapota elengedhetetlen szinte az összes mozgásformához. Itt is a sérülés típusa, kiterjedése, súlyossága határozza meg, hogy milyen terhelést bír ez a terület, hogyan fejleszthető. Először szakértő edzővel szükséges konzultálni. Minden ilyen esetben, ha a sérülés enyhe is volt, a tartó izmok fokozatos erősítése, és felkészítése nélkül nem szabad elkezdeni "élesben" az edzést. Ezt egy jó edző tudja, és ennek megfelelően építi fel a programot. Itt mindenképp a személyi edzés javasolt.

15. Térdsérüléssel is csinálhatom?

Legelőször azt ajánljuk, hogy konzultálj az orvosoddal, és ha nem tiltakozik, akkor gyere el hozzánk egy személyi állapotfelmérésre (MPS) a leleteiddel együtt, és készítsetek tervet szakértő edzőnk segítségével. Általánosságban elmondható, hogy ehhez a sporthoz nem kizáró ok a térdsérülés, sőt. Alapos bemelegítéssel, statikus és dinamikus nyújtásokkal és a combizmok intenzív erősítésével a térdünket stabilizálni tudjuk, így fokozatosan megerősödik és fájdalommentessé válik.

16. Terhesen is lehet edzeni?

Erről legelőször a nőgyógyászt érdemes megkérdezni, hogy a te esetedben van-e bármilyen ellenjavallat, fennáll-e bármilyen veszélyeztetettség. Amennyiben engedélyezi a mozgást, mindenképpen konzultálj egy szakértő edzővel is, hogy az órákon biztonságosan végezd a gyakorlatokat. Várhatóan a hasizom gyakorlatokat, illetve az ugrálásokat igénylő feladatokat kell majd kihagynod.

Érdemes egy sportóra segítségével ellenőrizni a pulzusodat is, hogy a WODoknál 150 bpm fölé ne nagyon menjen. Idővel például a súlyokból is érdemes visszavenni, vagy a húzódzkodásoknál gumikötelet használni. De mivel minden kismama szervezete más, egyéni megoldások kellenek itt is. Kérj hozzáértőtől segítséget, és aktív, egészséges életet élhetsz a várandósságot alatt is. 

17. Hány éves kortól érdemes elkezdeni?

Már serdülőkorban el lehet kezdeni a rávezetést a gyakorlatsorokra. 10-14 éves kor között főként sajáttestúlyos gyakorlatokkal, (fekvőtámasz, guggolás, húzódzkodás stb.) játékos formában érdemes megismerkedni ezzel a sporttal. 14-18 éves kor között kezdődhet a súlyok bevezetése, fokozatos emelése, a súlyemelő alapgyakorlatok professzionális elsajátítása. Minél korábban ismerkedünk meg ezzel a komplex sporttal, az idegrendszerünknek annál könnyebb dolga lesz automatikussá tenni az összetett mozgásokat. Pont ezért is indítottuk el a cross-training utánpótlás programot, ahol a fiatalokra szabott, speciális cross-training órákat tartunk.

18. Hány éves korig lehet csinálni?

Nincs korhatár. A Cross Genesis legidősebb tagja például 74 éves. Nem a kor számít hanem a fizikai és mentális állapot. Persze a terhelést, és a súlyok nagyságát ennek megfelelően kell beállítani, de pusztán az életkor ne tartson vissza senkit, hogy elkezdjen mozogni.

19. Hogyan étkezzek az edzések mellett?

Lehetőleg tudatosan és egészségesen. De mindenekelőtt attól függ, mi a cél. Fogyás? Izomtömeg növelés? Robbanékonyság vagy erőnövelés? Milyen a napi ritmusod, mikor és mennyit edzel? Rengeteg összetevő határoz meg egy étrendet. Ezekkel kapcsolatban mindenképp konzultálj edződdel, és/vagy táplálkozási tanácsadóval. A jó étrend adja a fejlődés 80%-át, szóval érdemes jól megtervezni. ;)

20. Miért kell eldobni a súlyt a negatív szakaszban?

Elsődlegesen azért, mert negatív szakaszban bizonyos súly felett már baleset veszélyes dolgozni. 80-100-150 kg-okat biztonságosan, sérülés mentesen lekísérni a kiinduló helyzetbe, például egy lökés vagy szakítás esetén nagyon veszélyes lenne. Emellett pont abból a koncentrikus szakasz izommunkájából venne el energiát, és rontaná a minőségi munkavégzést. 

21. Nőként is csinálhatom?

Rengeteg nő vesz részt cross-training edzéseinken. Komolyan gondoljuk azt, hogy ez a sport mindenkinek való, kortól és nemtől függetlenül. Hiszen pont az a zseniális benne, hogy mindenki csak annyit és olyan erősséggel csinálja a gyakorlatokat, amennyit bír, és a saját tempójában emeli a terhelést.

Mivel az edzéseken erősítjük például a mély hátizmokat, nem csak a hátfájás tűnik el a mindennapokból, hanem a görbe tartás is. A guggolásoknak köszönhetően a kerek fenék vagy a fekvőtámasznak hála a szép mell- és hátizmok, illetve az ún. integetőháj nélküli karok is csábítják a nőket a cross-training edzésekre. Vagy ha a hétköznapokat nézzük, a gyerekek vagy a nagybevásárlás is könnyebbé válik a cross-training miatt. 

22. Férfiként is csinálhatom?

Kortól és nemtől függetlenül ajánljuk ezt a változatos sportot. Aki ellátogat hozzánk és kitartóan jár az edzéseinkre, annak nemcsak az állóképessége és az erőnléte javul, de folyamatosan képes lesz leküzdeni a személyes korlátait is. Az edzéseknek köszönhetően nemcsak erősebb leszel, de sokkal egészségesebb is. Megerősödnek a mély izmok, szebb lesz a kiállásod, csökken vagy megszűnik a hát- és, derékfájásod. 

23. Otthon is lehet edzeni?

Az otthoni edzés jobb mintha nem mozognál semmit, de ha fejlődni szeretnél, folyamatosan egy motiváló közösségbe tartozni, és kihozni magadból a maximumot, mindezt lehetőleg sérülések nélkül, akkor az edzőterem a jó választás. Ha konkrétan a cross-training sportra gondolunk, akkor pláne igazak a fenti mondatok.

Egyrészt ebben a sportban az edzőknek nagy felelőssége és fontos szerepe van. Tréner nélkül kezdőként otthon ne vágj bele, mert könnyen sérülés lesz belőle. Másrészt a fejlődéshez a saját testsúlyos gyakorlatok mellett elengedhetetlenek a különböző eszközök, amiket egy terem tud csak biztosítani. Harmadrészt pedig a motiváció is lankadhat otthon, és nem csak az edzés intenzitására gondolunk, hanem az előtte és utána szükséges tevékenységekre is. Egyedül akárcsak a bemelegítésre, az edzés utáni levezetés, nyújtás elhagyására is hajlamosabbak vagyunk - leginkább időspórolás miatt - pedig ezek legalább annyira fontosak, mint maga az edzés.

24. Mi az a kipping?

Kipping technika, azaz “a billentés”: Itt a csípő robbanékonyságával lendületi erőt szerez a sportoló, ezáltal sokkal kevesebb energiájába kerül egy ismétlés elvégzése. Ez a technika elősegíti az ízületi mozgékonyság (ROM) növekedését, azáltal, hogy a váll ízület hajlítása (flexiója) a mozgás közben történik és eléri a végpontokat. Minél többet használja valaki ezt a technikát, később annál jobb lesz az ízület mozgékonysága hajlított helyzetben, ami más gyakorlatoknál (szakítás) fontos. Természetesen ez azért is lényeges még, mert a váll ízületnek nem csak egy szakaszát erősíti meg, hanem az egészet. Bár így némileg a kopás is nagyobb felületet érhet, de a helyes technikával a sérülés esélye minimalizálható.

25. Mi az a TABATA?

A TABATA egy olyan feladattípus, amikor nyolc körön keresztül dolgozunk úgy, hogy 20 másodperc munka után 10 másodperc pihenő következik. 

26. Milyen cipőt érdemes hordani edzésen?

A cipő megválasztására a cross-training iránt érdeklődőknek kiemelt figyelmet kell fordítaniuk, mivel ez a sport megköveteli a lábmunkát, a lábtartást. Mindenképpen kényelmes, lábfejünkre jól illeszkedő, zárt sportcipőt válasszunk, aminek kemény a talpa és fontos, hogy ne csússzon. Nagy súlyok emelésénél, testünkkel felvett különféle dőlésszögek tartásához elengedhetetlen a stabilitás és a rendes tapadás. Bővebben itt írtam róla:  Így válassz cipőt cross-traininghez!

27. Milyen ruhát érdemes viselni edzésen?

Fontos lehet, hogy az öltözékünk légáteresztő, rugalmas és erős anyagból készüljön, továbbá lehetőleg ne őrizze magában az izzadtságot és hamar száradjon. De a legfontosabb pontja viseletünknek nem a trendi feszes póló, hanem az, ami annál jóval lejjebb van, a cipőnk.

28. Milyen hosszú az edzés?

A CrossGenesisben a csoportos órák 90 percesek, a személyi edzések minimum 90 percesek, de sokszor két órásak is lehetnek. 

29. Teljesen kezdőként mit tudok csinálni?

A cross-training edzésformához semmiféle sport múlt vagy plusz előképzettség nem szükséges. Nyugodt szívvel ajánljuk minden korosztálynak. A CrossGenesis irányelveinek megfelelően biztosítunk számodra egy ingyenes állapot felmérést (MPS), amely után elkezdődhet a közös kaland. Ebben a sportban a kezdők számára nagyon fontos az alap gyakorlatoknak az átbeszélése és megtanulása, hiszen így tudunk majd minőségi edzést biztosítani számodra. 

A gyakorlatoktól nem kell megijedni, mivel az összes gyakorlat könnyíthető. Más szóval lefelé skálázható, úgyhogy meg fogod tudni csinálni, ne izgulj! Mondok egy példát: húzódzkodás. Ha nem megy egyből, semmi baj, hiszen a különböző erősségű gumikötelek segítenek. Vagy nézzük a kézállásból kinyomást: súlytárcsákat a fejed alá helyezve könnyíthetünk a gyakorlaton. Illetve a súlyokat tekintve is mindenki annyival dolgozik, amennyit bír, ez egyénre szabott.

30. Jobb, mint a konditermi edzés?

A csoportos cross-training egyfajta pluszt ad az edzésedhez. Változatos, intenzív, folyamatos edzői jelenlét melletti mozgásforma. Természetesen a hagyományos gyúrás is tud hatékony lenni, ha jól csinálod a gyakorlatokat, és kitartó vagy. Egy cross-trainingen viszont ez a csapattagok, az edző és a változatosság miatt sokkal könnyebb. A cross-trainingen minden óra más és más.

Mivel szinte végtelen számú gyakorlatsor variációval lehet dolgozni, így sosem lesz unalmas. Nálunk van egy szakember, aki megtervezi és levezényli a mindig változatos edzéseidet, aki kijavítja a hibáidat, elmondja mit és hogyan csinálj, és nem engedi, hogy feladd. A konditeremben a pénzedért csak a helyet és az eszközöket kapod, a cross-trainingnél ezen felül szakértelmet és állandó figyelmet is. Bővebben itt írtam róla: Cross-training vagy konditerem?

31. A cross-training segíthet erőemelésben?

A rövid válasz: igen. De nem mindegy, hogy mi a célod, melyik erőemelő fogásnemben szeretnél, és mit fejleszteni. A három fogásnem (guggolás, fekvenyomás és felhúzás) közül a fekvenyomás nem része a cross-training edzéseknek. Ez nem azt jelenti, hogy erősítő edzéseken nem találkozol fekvenyomó gyakorlatokkal, mert végzel itt is fekvenyomást, rúddal és kézi súlyokkal is, de nem a mindennapi edzés része, így ebben a számban nem nyújt segítséget.

Viszont a guggolás, és felhúzás tekintetében sokat segíthet erő-állóképesség fejlesztésben, és kiegészítő edzésként hatékony lehet, ha megálltál a fejlődésben. A súlyemelő alapgyakorlatok, és azok a dinamikus gyakorlatsorok, melyek a hátsó láncot fejlesztik rengeteget fognak hozzáadni ehhez a két gyakorlathoz. A testedet más típusú terhelés éri, és a mélyizmokat is intenzíven igénybe veszi, ezzel hozzájárul ahhoz, hogy a fejlődésed lendületet vegyen.

32. Lesznek az edzésen izolált izom gyakorlatok?

A cross-training hatékonysága a teljes test átmozgatásában, egyszerre több izomcsoport igénybevételében rejlik. Ez nem testépítés, itt nem a forma a cél, az csak mintegy “mellékhatásként” fejlődik. Egy edzés több szakaszból áll, a technikai részben valamilyen alapgyakorlat tökéletesítése zajlik (gimnasztikai, vagy súlyemelés), majd az erőfejlesztés során több izomcsoport is intenzív nagy terhelést kap, és végül a WOD-ban szinte minden izmunk munkára van fogva.

Emellett vannak strenght&core típusú edzések is, melyek egy-egy izomcsoport fejlesztését, és a mélyizomzat erősítését célozzák meg. Itt lehet találkozni izolált izom gyakorlatokkal, de nem ez dominál. Ennek a sportnak a lényege, hogy minden edzésen teljesen átmozgasson úgy, hogy az erő fejlesztése mellett az állóképességet is tudjuk növelni. 

33. Milyen fizikum érhető el a cross-traininggel?

Ez leginkább tőled függ. Ha csak hébe-hóba jársz le edzeni, és esténként nyomod magadba a junkfoodot, akkor nagy változásra ne számíts. Viszont ha komolyan veszed, tényleg rendszeresen, és kellő intenzitással végzed az edzéseket, akkor már pár hónap után észreveszed a változást, 6 hónap vagy 1 év után pedig akár radikális változást is előidézhetsz, ha elég kitartó vagy. Tónusosabb leszel, megnő az állóképességed, sokkal erősebb leszel, többet bírsz majd.

Mivel az egész tested dolgozik, így minden testrészedet formálni fogja. Nem lesznek felfújt aránytalan izmaid, hanem erős, és szálkásabb fizikumot építhetsz magadnak. Ehhez persze nélkülözhetetlen a megfelelő táplálkozás, és a rendszeres, komoly edzés. 

34. Miért drágább az edzés, mint egy kondibérlet?

Ha lemész egy edzőterembe, akkor ott a napijegy vagy a bérlet áráért, használhatod a súlyokat, gépeket, öltözőt, zuhanyzót stb. De nem foglalkozik veled másfél órán keresztül egy edző, aki előre megírt, jól felépített edzésterv szerint dolgozik minden alkalommal. Itt ezt kell megfizetni, az edző idejét, és szakértelmét. A cross-trainingben rengeteg az összetett gyakorlat, amit csak a megfelelő technikai elemek gyakorlásával lehet megvalósítani. Ezek gyakorlása szakértő edző felügyelete nélkül sérülésveszélyesek. 

35. Milyen táplálékkiegészítőt érdemes szedni?

Mielőtt elkezdenénk felhalmozni a különféle táplálékkiegészítőket, először is fontos leszögezni, hogy az egészséges életvitelhez, és a rendszeres mozgáshoz a legfontosabb a megfelelő táplálkozás. Lehet bármilyen jó minőségű táplálékkiegészítőket szedni, ha közben nem eszel megfelelően, nem lesz sok haszna. Ha jó az étrended akkor mindenképp érdemes megtámogatni kiegészítőkkel, a jobb teljesítményért. Már olvashattál az oldalon a fehérjékről, az aminosavakról, vitaminokról.

Az, hogy mit, és milyen arányban érdemes fogyasztanod, érdemes megbeszélni egy edzővel, vagy még jobb, ha egy táplálkozási szakértőt, vagy sport dietetikust keresel fel, aki személyreszabottan tud számodra termékeket ajánlani. Ami mindenképpen fontos, hogy ha rendszeresen végzel nagy intenzitású edzést, akkor a vitaminokat és ásványi anyagokat pótold, tehát C-D-E és B vitaminokkal, Omega 6 és 3 bevitelével mindenképpen tudsz javítani a teljesítményeden. Emellett edzés utáni fehérje shake, és edzés közbeni aminosav bevitel (BCAA, glutamin, arginin, ornitin, L-carnitin), is növeli a hatékonyságodat. 

36. Szilikonmellel is lehet edzeni?

Ha kifejezett orvosi eltiltás nincs, akkor minden további nélkül lehet. Az implantátum nem gátolja az edzést, és a sportnak sincs egészségügyi kockázata, ha az illető egészséges.

37. Izomlázzal is lehet edzeni?

Lehet, csak azt kell jól megválasztani, hogy mit. Ha például előző nap nagy súllyal végeztünk több ismétléses guggolásokat, és az egész combunkban érezzük az izomlázat, arra nem lesz jó, hogy megint ugyanígy megterheljük. Ilyenkor szükséges az izom terhelése, de más módon, inkább egy dinamikusabb terhelésnek tegyük ki, ahol súlyokkal nem terheljük. Mondjuk biciklizzünk, vagy pattanjunk fel az air bike-ra egy 15-20 percre. Ha megint nagyon megterheljük a fáradt izomzatot, könnyen sérülés lehet a vége.

38. Mikor leszek haladó szintű?

Ez teljesen egyéni kérdés, hiszen több mindentől függ. Idő, alapok, elszántság, ez a három legfontosabb tényező ebben. Hiszen, függ attól, hogy hetente hányszor tudsz jönni. Számít, hogy sportoltál-e már rendszeresen, milyen a jelenlegi edzettségi állapotod. Továbbá az is kulcskérdés, hogy mennyire vagy motivált a cél érdekében, mennyire elszántan jársz rendszeresen edzeni, és az egyes órákon mennyire teszed oda magad a fejlődés érdekében. 

39. A profik mennyit edzenek egy héten?

Az edzések száma egyénileg változó. Több mindentől függ, hogy egy versenyzőnek mi az ideális. Általánosságban elmondható, hogy egy scaled, vagyis haladó, heti 5-6 edzés végez, míg a profik, vagyis az Rx kategória versenyzői, heti 8 alkalommal vagy inkább afölött gyakorolnak. 

40. Tényleg olyan erős a közösség az edzéseken?

Mindegy, hogy orvos, pultos, élsportoló, projektmenedzser vagy GYES-en lévő anyuka, amikor együtt küzditek végig azt a 90 percet, amikor azt érzitek külön-külön, hogy még egyszer tuti nem tudok leguggolni se, nem hogy fel is állni belőle, de látod, hogy a csapattársad megcsinálja, ezért erőre kapsz, és te is végignyomod. Akkor a legvégén, a padlón fekve kiterülve érzed, hogy az erő és a kitartás összekovácsol benneteket. A Cross Genesisben minden év augusztusában szervezünk edzőtábort, ahol egy négy napos hosszú hétvége keretében napi több edzéssel búcsúzunk a nyártól.

41. Sérülésből való felépülés után is el lehet kezdeni?

Ez a sérülés típusától és a komolyságától is függ. Mindenképpen azt tanácsoljuk, hogy az orvosoddal való konzultáció után egy edzővel is beszélj erről, és fokozatosan kezd meg a terhelést. Jó megoldás lehet az (újra)kezdésnél a személyi edzések a csoportos helyett. Hiszen itt maximális figyelem mellett lehet kerülni a korábban már sérült testrészre veszélyes gyakorlatokat addig, amíg a körülötte lévő izmok speciális edzéstervvel meg nem erősödnek.

42. Mennyire egészséges?

Az edzéseink az egész testre hatnak, mivel az izmaink nagy százalékban vannak terhelésnek kitéve az adott gyakorlatok és az egész edzés alatt. Az erőt, gyorsaságot és állóképességet a lehető legnagyobb egyensúlyban akarjuk tartani az edzéstervezés során. Így elérhetjük a fittségünk és kondíciónk csúcsát. Ezek az összetett és több ízületben végbemenő gyakorlatok hatnak az izomzatra és a keringési rendszerre, így fokozva az edzettséget, és ez által az egészségesebb életmódot. 

43. Mit egyek edzés előtt?

Fontos, hogy a nap melyik szakában végzed az edzést. Ha kora reggeli edzést tartasz, akár egy éhgyomros mozgás is beleférhet, ha aznap éppen nem maxolni szeretnél. Ha eszel edzés előtt, akkor viszont fontos, hogy gyorsan felszívódó szénhidrátot vigyél be, melle kevés fehérjét, és minimális zsírt is. Így a szervezeted energia ellátottsága megfelelő lesz, és nem fogsz az edzés felénél kidőlni. Jó lehet ilyenkor egy zabszelet, energiaszelet, aszalt gyümölcsök, érettebb banán stb. Ne egyél sokat, mert akkor a tested az emésztésre fog koncentrálni az edzés idő alatt. Csak pár falat, hogy legyen energiád.

44. Mikor egyek edzés előtt?

Ez nagyban függ attól, hogy mikor mész edzeni. Ha reggel, akkor csak keveset egyél, és edzés előtt fél, egy órával. Ha napközben mennél, akkor ne ebéd után menj közvetlenül, mert akkor még a szervezeted az emésztéssel van elfoglalva, ott hagyj rá két órát. Ha este akkor ne vacsora előtt menj le éhesen. Fontos, hogy éhesen, alacsony energiaszinttel ne kezdj el edzeni. Ilyenkor egyél előtte fél, egy órával valami keveset, lehetőleg szénhidrátdús élelmiszert. 

45. Szabad kávét inni edzés előtt?

Ha nincs semmi egészségügyi ok ami miatt el vagy tiltva a fogyasztásától, akkor nyugodtan lehet kávét fogyasztani edzés előtt. Persze ne a bemelegítés előtt egy perccel hajtsuk fel. :) A koffein vérnyomás növelő hatása mellett, vizhajtó is, így figyeljünk ilyenkor az edzés közbeni folyadékfogyasztásra. Ha esetleg magas koffeintartalmú táplálékkiegészítőt szedünk, akkor nem javasolt a plusz kávé fogyasztása.

46. Hogyan kerülhetek be a Cross Genesisbe edzőként?

Ami mindenképpen elengedhetetlen a megfelelő szaktudás, a sportágban szerzett tapasztalat, valamint a jó kommunikációs képesség. Mivel ez egy közösségi sport, fontos, hogy az edzők is jó csapatjátékosok legyenek. Ha ilyen ambícióid vannak, vedd fel a kapcsolatot velem (Csóka Gábor vezetőedző), és egy személyes találkozó alkalmával kiderül, hogy tudsz-e csatlakozni a Cross Genesis csapatához.

47. Gyakoriak a sérülések?

Nem. Az edzéseinken mindig és minden edző felügyelete alatt történik. Pont ezért hiszünk és tartunk kis (max. 7 fős) létszámú csoportokat, mert így az edző mindenkire oda tud figyelni, tud segíteni. Ha kezdőként az elején nagyon bizonytalan vagy, érdemes néhány alkalommal személyi edzésre is eljönnöd, hogy a gyakorlatok lassabb átbeszélésével és begyakorlásával még inkább minimalizálni tudd a sérülések esélyét. 

48. Mik a legnehezebb gyakorlatok?

Erre azért nem lehet konkrétummal válaszolni, mert mind különbözőek vagyunk, eltérő sport múlttal rendelkezünk, és a genetikai adottságaink sem egyformák. Bizonyos feladatokban jobban fogsz teljesíteni, mint az edzőtársad. Egy zömökebb alkatú ember az erő feladatokban, míg egy atléta típusú a futásban, ugrálásban és azokban a feladatokban fog jobban teljesíteni, amiben a kardiovaszkuláris, magyarul a szív- és érrendszer van előtérben. Sose másokhoz, hanem mindig magadhoz képest nézd az eredményeiket! 

A gyakorlatoktól pedig nem kell megijedni, mivel az összes gyakorlat könnyíthető. Más szóval lefelé skálázható. Mondok egy példát: húzódzkodás. Ha nem megy egyből, semmi baj, hiszen a különböző erősségű gumikötelek segítenek. Vagy nézzük a kézállásból kinyomást: súlytárcsákat a fejed alá helyezve könnyíthetünk a gyakorlaton.

49. Kezdőként az első edzésemen mire számíthatok?

Mindenek előtt, első alkalommal elbeszélgetünk eddigi sportélményekről, sérülésektől és célokról. Majd különböző gyakorlatokkal felmérjük a fizikai állapotod: alsó-felsőtest teljes mozgáspreparáció, törzserő felmérése. Vagyis edzőruhát kell hoznod már az állapotfelmérésre is. Ennek eredményéből egy képet kapunk a jelenlegi edzettségi állapotodról, ez alapján pedig be tudjuk állítani az edzésedet.

50. Mi az az MPS felmérés?

Az MPS, azaz Movement Preparation System felmérés egy saját magam által összeállított fizikai felmérés, amely kiválóan alkalmas arra, hogy megvizsgáljuk a fizikai állapotodat. Felmérjük az erőnléted és a mobilitásod, hogy egy olyan edzéstervet tudjunk kialakítani, ami igazodik a testedhez és a képességeidhez.

51. Tényleg sok a súlyemelés a cross-trainingben?

A cross-training egy edzésmódszer, ami rendkívül sok sportot foglal magában. Mondhatjuk azonban, hogy súlyemelés a leghangsúlyosabb, de sok a saját testsúlyos gyakorlat, a kettlebellel végzett feladatok, de például gimnasztikai elemekkel, futással, biciklizéssel és evezéssel is sokszor találkozunk az edzéseken. 

52. Mennyire fontos az edzés előtti és utáni nyújtás?

Ahhoz, hogy testünk kiegyensúlyozott legyen, rugalmasságra van szüksége. A vázizomzat és az ízületek akkor vannak összhangban egymással, ha a hajlékonyságunkat is fejlesztjük. A mellkas és a vállöv nyújtó gyakorlataival javíthatunk a tartáshibánkon, vagy éppen segít megőrizni a helyes testtartást. Megvédi a testet a húzódásoktól, szakadásoktól és különböző sérülésektől, sőt, gyorsítja az edzés utáni regenerációt.

Nem csak a nyújtás hat a légzésre, hanem fordítva is. A gyakorlatok közbeni helyes légzés ellazítja a testet, csökkenti a belső feszültséget, nyugtalanságot, és fejleszti a koncentrációs képességet. A nyújtásnak köszönhetően az izmok, inak, kötőszövetek rugalmasak maradnak, a rugalmas izomzat pedig jobban terhelhető, nagyobb erőkifejtésre képes.

Továbbá az izomcsoportok gazdaságosabb működéséhez is vezet, hiszen gyorsabban tud ellazulni, megnyúlni, így kevesebb az energia ráfordítás. Nem biztos, hogy gondolnánk, de nyújtás során fejlődik az izmok feletti kontroll is. Egyoldalú vagy hiányos megterhelésnél kiegyenlítő hatása is van. Végül az sem elhanyagolható, hogy megelőzi az időskori degeneratív funkcióvesztést.

53. Kezdőből mennyi idő alatt válhatok versenyzővé?

Ez egy nagyon összetett kérdés, és abszolút egyéni a válasz. Mert például számít az életkorod, hiszen az évek múlásával egyre több időre van szüksége a szervezetnek a regenerálódásra, nagyon megterhelő heti hatszor edzeni. Befolyásoló tényező, hogy milyen sportmúlttal rendelkezel, jelenlegi milyen edzettségi szinten vagy. Mennyi időd van edzeni, és mennyire vagy motivált, illetve egyáltalán mennyire passzoltok össze ezzel a sporttal. 

54. Mik az alapgyakorlatok?

Fontos, hogy a legalapabb gyakorlatok a saját testsúllyal végzett szabályos gyakorlatok, ilyen például a saját testsúlyos guggolás (air squat). A cross-trainingben előforduló gyakorlatsorokat fokozatosan lehet megalapozni. Így az elemelés (deadlift) technikáját a medincin labdás fevétellel (Medball Clean- Clean.) A Lökést (jerk) a Kinyomás fej fölé/Shoulder Press, valamint a láblökéses nyomás (push press) elsajátítása előzi meg. 

Az air squat előkészíti az elől guggolást rúddal (FSQ), valamint a tarkón guggolás rúddal (BSQ), és a fej fölött tartott rúddal guggolás falnál (OHS). Ezek azok a gyakorlatok amik az alapját képezik a cross-trainingnek. Emellé fokozatosan a gimnasztikai elemek elsajátítása társul, mint például a húzódzkodás (pull up), fekvőtámasz (push up), Kézállásból nyomás (HSPU), gyűrűn végzett gyakorlatok stb.

55. Hányféle WOD van?

Ha egyszerűen szeretnénk válaszolni, akkor végtelen. A WOD lényege, hogy az edzések során használt gyakorlatokat kell minél gyorsabban, vagy minél többször végrehajtani. Mivel a cross-trainingben rengeteg gyakorlat megtalálható, ezekből millió képpen össze tudunk állítani gyakorlatsort, és akkor még nem is beszéltünk az idő limitek változtatásáról, vagy a súlyok, eszközök variálásáról.

56. Nem baj, ha mindig más időpontban tudok járni?

Bajnak nem baj, bár mi azt ajánljuk, hogy ha teheted, egyrészt mindig ugyanahhoz az edzőhöz járj, hiszen így ő is nyomon tudja követni a fejlődésed. Másrészt az edzők az egyes heteket is megtervezik, nem csak az edzéseket. Gondolunk itt arra, hogy egy technikai gyakorlat több elemből állhat össze, amire többféleképpen, több rávezető gyakorlattal lehet felkészülni. Szerencsés, ha így is összeáll a kép. 

57. Funkcionális edzés - köredzés - Cross-training, ezek ugyanazok vagy mi a különbség?

A cross-training tulajdonképpen a funkcionális edzés alapjaira épül és annak eszköztárát alkalmazza az edzéstervezés során. Egyaránt merít a súlyemelés, erőemelés, gimnasztika, állóképességi sportok repertoárjából. A köredzés során, úgynevezett állomásokon edzünk időre vagy ismétlésszámra dolgozunk. Itt nincs külön technikai szakasz, nincs külön erőfejlesztés, csak a körönként végzett gyakorlatsorok.

A köredzés egy magas intenzitású aerobic és az állóképesség-fejlesztő gyakorlatok keveréke, melyet könnyű követni, kiváló edzést nyújt és melynek célja a zsírégetés, izomépítés, valamint a szív- és tüdő állóképességének javítása. Egyetlen „kör” edzés az összes előírt gyakorlat elvégzését jelenti; a lényege az, hogy amint végeztünk egy körrel, újrakezdjük az elejétől ugyanazokat a gyakorlatokat, és elvégzünk még egy kört.

Az edzés során nagyon kevés pihenő van a gyakorlatok között, gyakran egy gyors mozdulattal át is térünk a következőre.  A gyakorlatok sokban megegyeznek, a cross-trainingben is alkalmazottakkal. Általában egész testet érintő terhelés történik minden edzésen, míg a cross-trainingben ezeket el tudjuk jól különíteni.

58. Nem leszek az edzéstől aránytalan?

Az edzéseink az egész testre hatnak, mondhatjuk, hogy az összes porcikádat megmozgatjuk. Az edzőink nem csak a személyi órákat, hanem a csoportos edzéseket is szisztematikusan felépítik, aminek köszönhetően egységesen és folyamatosan fejlődik a szervezetünk. 

59. Hány fősek az edzések?

A Cross Genesisben 8 főben maximalizáljuk az edzéseket. Biztonságosan, és hatékonyan ennyi fővel tud dolgozni egy edző.

60. Honnan tudom, hogy nekem hány kilóval kell dolgoznom az edzésen?

Az elején a felmért tudásod alapján az edződ határozza meg, hogy melyik gyakorlatot milyen súllyal végezd. Természetesen senki nem úgy indul, hogy 80 kg szakít, vagy 100 kg-ot nyom fej fölé. Akkor sem, ha úgy érzi ő nagyon erős. Az első lépés a helyes technika elsajátítása, a mozdulatok begyakorlása, hogy az idegrendszert felkészítsük erre a mozgásformára.

Ezt követően jönnek a súlyok, először csak az olimpiai rúd, utána arra a tárcsák, és attól függően, hogy hetente hányszor tudunk edzeni, valamint, hogy egy-egy gyakorlatot milyen gyorsan sikerül elsajátítani, lehet emelni a súlyokon.

Amikor már az alapgyakorlatokat biztonságosan el tudjuk végezni súllyal, akkor meg lehet nézni, hogy mennyi a CF total-unk. Az 1 RM a 100%-unk, így az edzéseken már könnyű visszaszámolnunk, hogy az adott gyakorlatot, milyen súllyal kell végeznünk. Ha például a maxunk felhúzásban 100 kg, és az edzésen egy sorozatot 70%-kal kell végeznünk akkor tudjuk, hogy 70 %-val kell dolgoznunk.

61. Mi az a CF Total?

A CrossFit Total egy fizikai felmérés, amely tulajdonképpen negyedévente a fejlődésed fokmérője. Egy edzés keretein belül mindig ugyanannak a három gyakorlatnak a maximális teljesítményét nézzük meg. Vagyis, hogy bemelegítés és rávezetés után maximum hány kilót tudsz egyszer felhúzni a földről (deadlift), kinyomni a fejed fölé (military press) és mekkora maximális súllyal tudsz leguggolni (back squat). Ez amellett, hogy számodra is jó visszaigazolás a fejlődéseddel kapcsolatban, még egyes edzéseken is szükséges, mikor az az utasítás, hogy dolgozz például a maxod 60%-val. 

62. Mit jelent a 1000 Reps Challenge?

Egy teljesítménypróba, melynek lényege, hogy egy általunk választott gyakorlatból kell végrehajtani 1000 ismétlést. Ez lehet bármilyen gyakorlat: pull up, push up, kettlebell swing, air squat stb., vagy 1000 kalória evezés evezőgépen, illetve tekerés airbike-on. Az időkeret 2 óra. Persze vannak olyan gyakorlatok amiket nem lehet ennyi idő alatt teljesíteni, (például bar/ring muscle up) itt nem az időkeret a lényeg, hanem, hogy egyáltalán képes-e ezret megcsinálni valaki.

63. Mi a burpee?

A négyütemű fekvőtámaszt nevezzük burpee-nek. Hogy is néz ki a gyakorlat?

  1. Kiindulásképp terpeszben vagyunk, innen szökkenünk le guggoló-, majd fekvőtámasz tartásba.
  2. Ez ugye idáig nagyon a négyütemű társára emlékeztet. De innen jön a csavar: a kartámaszból ténylegesen nyomunk egy fekvőtámaszt, méghozzá oly módon, hogy a mellkasunkkal és a combunkkal is megérintjük a talajt (nem muszáj egyszerre).
  3. A visszajövetel hasonlóan kartámasz, guggoló támasz útvonalon történik.
  4. Egyszerű felállás helyett ugorjunk fel, és egyúttal karjainkat nyújtva emeljük fel a magasba, és tapsoljunk. 

64. Ha egyáltalán nem ismerem a sportágat, hogyan érdemes elkezdeni?

A cross-training rendkívül összetett gyakorlatokat tartalmazó különálló sportág, amiben számos edzésforma megtalálható. A teljesség igénye nélkül: gimnasztika, súlyemelés, kettlebell, futás, úszás, evezés, ugrálókötelezés. Vagyis kell hozzá erő, tüdő, kitartás és koncentráció. Heti 3 edzéssel, 3 hónap alapozással (egyén függő) megteremtheted magadnak az alap izomzatot, és a szív- és érrendszer megfelelő edzettségi állapotát.

Az alapozás egy egyénre szabott személyi edzésprogram, amely három szakaszban készít fel a csoportos cross-training edzésekre. Gyakorlatilag lehetőséged van a technikádban vagy erőnlétedben jelentkező hiányosságokat pótolni, felkészülve így a csoportos edzések kihívásaira.

65. Mit takar pontosan a Cross-training Úszás?

A cross-training úszás vegyíti a cross-training elemeit és a testre gyakorolt pozitív hatásait az úszás számtalan előnyével. Például kíméli az izületeket, túlsúlyos személyeknek is javasolt, mert a gerincoszlopra és a csontozatra kisebb terhelés jut, valamint csökken a sérülés veszélye az edzőtermi cross-training órákon. 

Az edzés három részből áll. Az első egy rövid, átmozgató jellegű bemelegítés, amelyben megtanuljuk alkalmazni a legbiztosabb technikát, hogy ne fáradj el a 6 hossz után. A második blokkban javítunk a technikán, illetve különböző koordinációs feladatokat végzünk, például: láb és kar tempó, core izomzat megfelelő használata a vízben. Végül jön a kondícionális képességfejlesztés, vagyis állóképesség-, erő- és gyorsaságfejlesztés, eszközzel vagy eszköz nélkül végzett feladatok és persze a WoD. 

Az úszás segíti növelni a tüdő, szív és keringési szervrendszerek teljesítőképességét; fejleszti a kondicionális- és koordinációs képességeket; erőt, állóképességet és rugalmasságot egyaránt biztosít, továbbá javítja a testtartást. 

66. Mi az a Crosskids edzés?

A Crosskids a cross-training utánpótlás egy speciális része, amely a 10-14 éves korosztálynak szól. Célja a cross-training, mint sportág megszerettetése játékos formában. Jó hangulat, mozgásfejlesztés, közösség, ezek jellemzik a legjobban az óráinkat. 

67. Mi az a cross-training utánpótlás képzés?

A Cross-training Utánpótlás elsősorban a középiskolás korú fiatalokat vezeti be a cross-training világába. Az edzéseken megtanulják a saját testsúlyos gyakorlatok helyes kivitelezését, és a csapatban történő munkavégzés hatására szocializálódnak. Ez a remek sokoldalú sport jó közérzetet ad, formálja a jellemet, fejleszti a kitartást, növeli a koncentrációs képességet, mindemellett pedig tiszteletet is tanulnak. 

68. Sokat kell futni egy edzésen?

A Cross Genesisben a futás inkább a melegebb hónapokban jellemző, akkor sem minden edzésen megjelenő feladat, illetve nem is kell hosszú kilométerekre gondolni. 

69. Hol tudom megnézni a gyakorlatok angol neveit, illetve fordítását?

A Cross Genesis honlapon létrehoztunk egy cross-training szótárt, ahol meg tudod nézni a cross-traininggel kapcsolatos legfontosabb szavakat és a gyakorlatok neveit.

70. Szülés után mennyi idő elteltével lehet edzeni?

Szülés után mindenképpen érdemes az orvosok által is ajánlott hat hetes gyermekágyas időszakot kivárni, és utána is egyéni, hogy kinek mennyi energiája van (marad a gyermek gondozása mellett) a mozgásra. Nincs általánosnak mondható időtáv, a mi tanácsunk inkább az, hogy korábbi edzettségi állapottól függetlenül a sportolás elkezdésének első időszakában a csoportos órák helyett a személyi edzést részesítsd előnyben. A személyi edző képes rád szabni az edzéseket, így a tested ütemében biztonságosan lehet haladni a kijelölt cél irányába. 

71. Császármetszés után is el szabad kezdeni a cross-traininget?

A császármetszés nem zárja ki azt, hogy elkezd ezt a mozgásformát, azonban mindenképpen óvatosságra intenénk. Mindenképpen konzultálj az orvosoddal, hiszen mindenkinek a teste máshogy, és más ütemben regenerálódik. Továbbá semmiképpen se otthon kezd el próbálgatni a gyakorlatokat. Leginkább azt ajánljuk, hogy még először a csoportos órákat is kerüld, mert ott lehetnék olyan feladatok, amik neked sérüléseket okozhatnak. A legjobb megoldás, ha az orvosod mellett egy szakértő edzővel is egyeztetsz, és néhány személyi edzés során megtanulod, hogy milyen mozdulatokra kell figyelned az elején. 

72. Kell valamilyen eszközt vinnem edzésre?

A ruházaton kívül semmit sem kell vinni az edzésekre. 

73. Mi az SMR henger, és mire jó?

Az SMR jelentése: self-myofascial release, ami magyarul azt jelenti: izompólya vagy kötőszöveti önmasszázs. Az izomzatban úgynevezett „trigger” pontok (feszültségpontok) alakulnak ki túlerőltetés, erős igénybevétel, de akár stressz vagy érzelmi feszültség hatására. Ezek lazítására és az izomcsomók oldására használjuk az SMR hengert. Ezeket a pontokat te is ki tudod tapintani.

A „trigger” pontok lehet, hogy eleinte nem okoznak gondot, de idővel a normális izomműködést gátolják, akár fájdalmat is okozhatnak. Ezeken a részeken az izom állandóan összehúzott állapotban van, nem tud ellazulni, plusz a fájdalom kisugározhat a környező területekre is, és akár fejfájást is okozhat. Gyakran ezek a feszültségpontok okozzák a nyaki vagy háti fájdalmakat. Ha mindezektől megszabadulsz, javíthatod a teljesítményedet és a közérzetedet. Bővebben itt írtunk róla: Mire jó az SMR henger?

74. Hogyan épül fel egy cross-training edzés?

A Cross Genesisben egy csoportos edzés 90 percig tart, és általánosan 7 szakasza van. Az idő múlásával és a tudásszint emelkedésével az alábbi szakaszok némileg átalakulnak, összevonódnak, illetve az egyes szakaszokkal eltöltött idő is módosulhat. Az alábbiakban egy átlagos (kezdő, középhaladó) cross-training szakaszait írjuk le nektek.

Az első szakasz a bemelegítés (kb. 5 perc). Mi az edzéseinken SMR hengerezés technikát használunk, ami különösen hatékonyan lazítja fel az izompólyákat, és készíti fel az edzésre és a fokozott terhelésre az izomzatot. 

A második szakasz a bemelegítés része, de attól kissé elválik a nyújtás (20-25 perc). 

A harmadik blokk (10-15 perc) a technikáé, amikor a sportoló megtanulja a különböző gyakorlatok helyes végrehajtásához szükséges pontos mozgást. 

A negyedik szakasz az ún. Strength, vagyis erőfejlesztés (15-20 perc), ami alatt a főbb izomcsoportok megfelelő fejlődésének érdekében végzünk gyakorlatokat különböző eszközökkel, valamint saját testsúllyal is. 

Az ötödik blokkban (Core/Skill, 5-7 perc) elsősorban saját testsúlyos feladatokkal koncentrálunk a törzs erősítésére a mélyizmok átmozgatásával. 

Az utolsó előtti szakasz a WOD, azaz Workout Of the Day (10-15 perc), a szív- és érrendszer edzése, hiszen célunk, hogy ne csak az izmok erősödjenek, hanem a szervezett állóképessége is fejlődjön. Utoljára pedig természetesen nem maradhat el a levezetés, vagyis a hengerezés és nyújtás. 

75. Mi az a Core izomzat?

Anatómiai szempontból a core szóval bizonyos izomcsoportokat illetünk. A core szó jelentése jól tükrözi ezen izomcsoportjaink funkcióját és elhelyezkedését is: a mag, a központ. A core izmok, leegyszerűsítve a hasüreget körülvevő izmok, melyek a statikus, azaz tartó funkció mellett, dinamikus, azaz mozgató funkciót is ellátnak

A core izmok egyik legfontosabb feladata a törzs stabilizálása, azaz a statikus működés a végtagmozgások kivitelezése alatt. Stabilizálja a törzset, azaz a medencét és a bordakosarat miközben a kart és/vagy a lábat mozgatjuk. Például egy helyben állva a megemelünk valamit vagy gyaloglunk stb. A testtartás alapvetően a medence és az ahhoz képest elhelyezkedő  mellkas helyzetétől függ, amelyek helyzetét természetesen az összes többi izom állapota befolyásol.

A core izmok optimális működése szükséges a helyes testtartáshoz. Nézzük mely izmok tartoznak a core izmok csoportjába: a medencefenék izmai, a haránt hasizom, a külső és a belső ferde hasizom, az egyenes hasizom, a gerincfeszítő izmok, a sokbahasadt izmok és a rekeszizom.

A medencefenék izmai alulról határolják a hasüreget, a hasizmok előlről, a gerincfeszítők hátulról, a rekeszizom pedig felülről. További ide tartozó izmok (bizonyos szempontok szerint ide sorolják másodlagos izomként): a nagy farizom, a széles hátizom, a csuklyás izom.

76. Van országos és világverseny ebben a sportban?

A cross-training indulása óta egyre több az országos verseny, és természetesen van világverseny is. Az országos versenyek különböző szinteken is indulnak, vannak teljesen kezdők (BA), haladók (scaled) és profik (RX) számára rendezett versenyek is, ezeket egész évben folyamatosan rendezik meg, nincs kifejezett versenyszezon. 

77. Hogy lehet egy versenyre bekerülni?

Ezt minden esetben a versenykiírás határozza meg. Elmondható, hogy a versenyeken való indulást egy kvalifikációs folyamat előz meg. Ez megadott feladatsorok teljesítéséből áll, melyekről videofelvételt kell készíteni, vagy hivatalos versenybíró jelenlétében kell elvégezni, aki igazolja annak hitelességét. 

78. Nem rongálja az ízületeket?

A szabályosan kivitelezett, és az aktuális állapotodhoz választott optimális terheléssel végzett gyakorlatok nem rongálják az ízületeket. Természetesen, nem mindegy, hogy mennyit, és hogyan terhelsz egy adott területet, volt-e esetleg sérülésed stb. Ezért fontos mindig szem előtt tartani, hogy a gyorsaság, vagy az erő ne menjen a helyes kivitelezés rovására.

79. Mi az az Airbike?

Az Airbike egy olyan speciális edzőbicikli, amely légellenállást használ. A benne lévő nagy ventilátor (a szokásos lendkerék helyett) növeli az ellenállást, attól függően, milyen gyorsan tekerjük a kerékpárt. A lábak mellett a karokat is lehet vele edzeni, mert a mozgatható kormányok szintén a ventilátorhoz vannak csatlakoztatva.  

80. Mi az a C2 row?

C2, mint Concept2 és Row, mint evezés, vagyis egy speciális beltéri evezőgépen történő evezés. Használatakor az érzés szinte teljesen megegyezik az eredeti mozgásformával és a víz ellenállásával. Hatékonyan dolgozza meg a test valamennyi izomcsoportját, miközben az ízületeket nem terheli fölöslegesen.

81. Mi az a funkcionális erő?

Funkcionális erő alatt azt az erőt értjük, amely a hétköznapi tevékenységek során végzett mozgásokra és mozdulatokra alapul. Ilyenek a guggolás, felhúzás/elemelés, cipelés, fej fölé nyomás stb. Ha jobban megnézzük, ezeket a mozdulatokat gyakran csináljuk napi szinten, persze nem feltétlenül szabályosan, és biztonságosan. A funkcionális erő fejlesztése a mindennapokban is hasznosítható, kortól, nemtől függetlenül.

82. Mi az RM?

Az RM (repetition maximum) az a maximálisan végrehajtható ismétlés ami az adott súllyal végrehajtható. Például ha guggolásnál 100 kg-al csak egy ismétlést tudsz szabályosan végrehajtani akkor neked az az 1 RM-ed. De 80 kg-al 6-ot, akkor az a 6 RM-ed, hiszen ennyi az a maximális ismétlésszám ami még ezzel a súllyal végrehajtható. Az edzések során az 1 RM adja a 100%-odat, amiből könnyen visszaszámolható az egyes feladatok százalékos értéke.

83. Milyen képességeket fejleszt a cross-training?

A cross-training egy összetett, izgalmas és megunhatatlan sport, amely segítségével a következő területeken hozzuk ki belőled a legjobbat: mobilitás, agilitás, erő, állóképesség, gyorsaság, kitartás, teljesítmény, koordináció, egyensúlyérzék, pontosság. Természetesen nem várható el, hogy mindenben jó legyél, de a cél az, hogy ezeket az alap képességeket szisztematikusan fejleszteve a lehető legjobb formádat érjük el.

84. Mire lehet használni a gumiszalagot a cross-trainingben?

Erre a sportra nem szabad úgy gondolni, hogy csak tökéletesen kidolgozott testű, jó edzettségben lévők kezdhetik el. Sőt, túlsúllyal és mozgáshiánnyal rendelkezőknek azért ajánljuk kimondottan, mert számos praktikával, például a gumikötél segítségével könnyíteni lehet a gyakorlatokon. Így a test fokozatosan fog hozzászokni a terheléshez.

Legtöbbször a különféle erősségű gumiszalagokat a különböző húzódzkodásokhoz használjuk segítségnek. Minél gyengébb az izomzat, annál erősebb kötelet, majd a fokozatos izmosodással cseréljük egyre vékonyabb és gyengébb szalagra, legvégül pedig elhagyjuk a használatuk. Továbbá speciális rávezető mozdulatokkal lehet még egyes technikák begyakorlására is alkalmazni.

Vagy erősítésre: egy olimpiai rúd két végére teszünk egy-egy szalagot, amire rálógatunk egy-egy tetszőleges súlytárcsát, majd megadott ideig vízszintesen, hogy a gumiszalagos súlyok le ne csússzanak, tartjuk a fejünk fölött. 

85. Mire jók a lendületből végzett gyakorlatok?

A versenyeken ennek a technikának a segítségével sokkal gyorsabban, és kisebb energiabefektetéssel tudjuk elvégezni a mozdulatsort. Itt nem az erőfejlesztés a fontos, hanem a helyes technika, és a gyorsaság. Ez a technika elősegíti az ízületi mozgékonyság (ROM) növekedését, valamint fejleszti a robbanékonyságot is. Minél többet használja valaki ezt a technikát, később annál jobb lesz az ízület mozgékonysága hajlított helyzetben, ami más gyakorlatoknál is fontos lehet. 

A mobilitás legalább annyira fontos mint az erő. A lendületből szabályosan, helyes technikával (!) végzett gyakorlatokkal az egyes területek mobilitása is fejleszthető.

86. Mi az a TEAM WOD?

A TEAM WOD azt jelenti, hogy nem egyedül, a saját lelkiismeretedért küzdöd végig a nap kihívást, hanem egy sporttársaddal együtt, csapatban kell kihoznotok magatokból a legjobbat. 

87. Vannak kifejezetten cross-training edzőtáborok?

A Cross Genesisben évente egyszer szervezünk edzőtábort, nyáron egy vidéki városban. A négy nap alatt 11-12 edzést csinálunk végig teljes erőbedobással. Ennek köszönhetően a fejlődés sosem marad el, ráadásul a szuper közösségben még jól is érezzük magunkat. 

88. Miért fontos az időmérő használata az edzéseken?

Az időmérő használata azért fontos, hogy ne essünk abba a hibába, hogy túl sok idő telik el két gyakorlat között. Ez konditermekben könnyen előfordulhat. Hiszen az intenzív és hatékony edzéshez alapja a több munka, mint pihenő idő. Az óra segít kontrollálni hogy ne ugorjunk neki egy nehéz súlyú gyakorlatnak túl kevés pihenőidővel, és ne merevedjenek el az izmok túl hosszú pihenővel.

A WOD-oknál pedig kifejezetten nagy szerepe van az órának. Számtalan variáció létezik, például: megadott időn belül minél több kört megcsinálni a gyakorlatsorból, vagy a feladatokat időre, minél gyorsabban végrehajtani. 

89. Miért fontos a mobilitás ebben a sportban?

A mobilitás minden sportban fontos, hiszen ennek hiányában nem tudjuk megfelelően végrehajtani a gyakorlatokat, és ez könnyen sérüléshez vezethet. A boka és a csípő mobilitása elengedhetetlen a súlyemelő alapgyakorlatok végrehajtásához. Gondoljunk csak bele, hogy merev bokával, vagy csípővel, hogy tudnánk leguggolni?

A váll mobilitása a fej fölé nyomások, húzódzkodások, rúdon, vagy gyűrűn végzett gyakorlatoknál elngedhetetlen. Lehetünk bármennyire erősek, ha a szalagjaink, és ízületeink gátolják a gyakorlat szabályos kivitelezését. Ezért nagyon fontos az edzés előtti, és utáni nyújtás, az alapos bemelegítés, statitkus és dinamikus nyújtások, valamint az SMR henger rendszeres használata.

90. Milyen állóképességi gyakorlatok vannak a cross-trainingben?

Elmondhatjuk, hogy rengeteg gyakorlatsorral fejleszthető az állóképességünk. Itt nem feltétlenül maga a gyakorlat fogja ezt fejleszteni, hanem az intenzitás, vagy a pihenő idő rövidsége, az ismétlések száma stb. Tehát kiválóan lehet súlyokkal végzett gyakorlatokkal is állóképességet javítani, ha az megfelelő módon van összeállítva.

Ha csak a saját testsúlyos gyakorlatokkal szeretnénk állóképességet javítani, ami főleg a kardiovaszkuláris rendszerünket fejleszti, akkor a következő mozgások erre a legjobbak: futás, négyütemű fekvőtámasz (burpee), guggolásból felugrás (jump squat), ugrálókötelezés (jump rope under/double under), kitörésből ugrásokkal ollózás (jumping lunges), dobozra ugrás (box jump).

91. Milyen súlyemelő gyakorlatok vannak a cross-trainingben?

A súlyemelő fogásnemek megtalálhatóak a cross-trainingben, ez a felvétel és lökés (clean&jerk), valamint a szakítás (snatch). Emellett szintén fontos szerepet kapnak az ezekhez kapcsolódó rész gyakorlatok, mint különálló gyakorlatsorok. Ilyen a földről vagy ölből felvétel (clean/hang clean), a fej fölött tartott súllyal guggolás (OHS). Valamint a kombinált gyakorlatok, mint a Thruster vagy a Bear komplex.

92. Milyen gimnasztikai elemek vannak a cross-trainingben?

Egy edzésen rengeteg gimnasztikai elemmel találkozhatsz, az egyszerűbbektől a komplexebbekig. Egyszerűbbek a fekvőtámasz, lábemelés rúdhoz, húzódzkodás, kézállás. A komplexebb gyakorlatoknál már több féle mozgást szükséges kombinálni, vagy jóval nagyobb erőt, és ügyességet igényelnek. Ilyenek, a ring/bar muscle up (gyűrűn/rúdon feltornászkodás), kézenjárás, kézállásból nyomás (HSPU), mellkas érintés a rúdhoz (chest to bar). Ez csak pár példa a saját testsúlyos elemek közül.

93. Minek a rövidítése és mit jelent az RX, a Scaled és a BA?

RX: Versenyzői kategória. Olyan gyakorlatsort, wod-ot jelent, amelyet úgy hajtasz végre, ahogy azt előírták. Tehát előírás szerinti súllyal, skálázás nélkül teljesített mozgásokkal.

Scaled: Haladó kategória. Ez azt jelenti, hogy saját testi erődhöz, és képességeidhez igazítod a súlyokat. Itt fontos, hogy tudd az adott gyakorlatban a maximumodat. Így ha azt veszed 100%-nak akkor, abból könnyebben tudsz visszaszámolni, a számodra ideális súlyra. 

BA: Kezdő szint. Ez a belépő szint, itt még nem tudod, hogy az RX-ben előírtak hány százalékával tudsz dolgozni. Itt az alapozáson van a hangsúly, kevés súly, sok gyakorlás.

94. Mik azok a “The Girls” wodok?

Ezek a crossfit lánynevekkel megkülönböztetett wod-jai, amelyeket sokszor felmérőnek is használnak. Amikor Greg Glassman alapítót megkérdezték, hogy miért lánynevekkel jelölte ezeket, állítólag ezt válaszolta: „Bármely olyan edzés, ami leterít, és ami után a hátadon fekve a plafont/eget bámulod azon morfondírozva, hogy mi történt veled, lány nevet érdemel.” A képen összefoglalva látszik, hogy melyik név milyen gyakorlatsort takar.

Wod girls

95. Miért éri ennyi kritika a cross-traininget?

Sokan valószínűleg abból indulnak ki, hogy látnak egy fotósorozatot egy profi versenyről, ahol már a nők sok esetben mondhatjuk, hogy túl férfiasan néznek ki. Nagyon masszív, széles izomzattal rendelkeznek. Ez nem mindenkinek tetszik vagy nem erre vágyik, akkor meg sem próbálja, mert nem szeretne így kinézni. De fontos tisztázni, hogy ők sok évnyi kemény munkájával és napi (nem heti!) több edzéssel érik el ezt a fizikumot. 

A másik dolog pedig, hogy ez egy nagyon összetett sport, komplex gyakorlatokkal, amiket idő megtanulnunk helyesen. Ha nincsenek meg az alapjainak, és túl sokan vannak egy órán, az edző kevésbé tud figyelni, így könnyen sérülés lehet a vége. A Cross Genesisben mi ezért hiszünk néhány hónap személyi edzésben a teljesen kezdőknél, illetve a kis létszámú csoportokban. 

96. Milyen eszközöket használnak egy edzésen?

Ez nagyban függ az adott edzés felépítésétől. Nincs két egyforma edzés, ez adja ennek a sportnak a szépségét. Ha éppen úgy épül fel egy edzés, hogy súlyemelő technikát gyakorolsz, akkor olimpiai rúddal dolgozol. De egy másik alkalommal a gimnasztikai képességeidet fejleszted, akkor épp a saját testsúlyoddal dolgozol, és keretben vagy gyűrűn végzel gyakorlatokat, vagy éppen kézállásból kinyomást gyakorolsz, ahhoz például nem használsz eszközt. De a kettlebelltől a dumbellen keresztül a medicin labdán át, sok eszköz használatára van lehetőség. A lényeg, hogy a legkülönbözőbb eszközökkel, és saját testsúllyal is minél precízebben végrehajtott gyakorlatok kivitelezésére legyél képes, ezzel fejlődjön a technikai tudásod, az erőd, és az állóképességed.

97. Használnak kondigépet egy cross-training edzésen?

Egy cross-training terem alapvetően egy funkcionális edzésre berendezett tér. Tehát olyan izolációs izomfejlesztést segítő gépek, mint egy mell/váll gép, vádli gép, lábtoló nincsenek. De evező gépet, air bike-ot, ski runner ergometert például használnak edzéseken és a WOD-ok során is.

98. Mi a különbség a CrossFit® és a cross-training között?

Erre kétféle magyarázat van:

  1. Ha nagyon tudományosan közelítjük meg a dolgot, akkor a CrossFit® és a cross-training egyaránt leírható egy speciális edzési stílus típusaként. Alapvetően a mögöttük álló filozófiában különböznek. A CrossFit® egy védjeggyel ellátott erő- és kondicionáló program, amely magában foglalja amagas intenzitású intervallum edzéseket, súlyemelést és gimnasztikát. A cross-training (más néven XT) inkább egy koncepció a sportolók számára, ahol a  teljesítmény javítása érdekében a fő sportáguk mellé más mozgásformát is bevonnak az edzésekbe.
  2. Mivel a CrossFit® egy licenszes edzésmódszer, így csak azok a termek használhatják a CrossFit® márkanevet, amelyek egy licensz szerződés által kapcsolatban állnak az anyacéggel. Ennek vannak bizonyos feltételei eszközökben, teremkialakításban és fizetni kell a licensz díját is. Mivel a cross-trainingben nincs meg ez a jogi kapcsolat, de az edzések felépítése, és az eszköztár hasonló, ezért sok esetben szinonimaként használják a termek. Lényegében nálunk az edzésmódszer ugyanaz, csak nem használjuk a márkanevet.

99. Van csak női edzés? 

A Cross Genesisben nincsen csak női edzés, ami azért jó, mert sokszor a nők elszántsága és kitartása motiválja a férfiakat az órákon. 

100. Miért írjuk az edzèseket angolul a táblára?

Mint a legtöbb sportnál, itt is az angol a meghatározó nyelv. Mivel ez a sport az USA-ból indult, így a gyakorlatok, és az azokhoz kapcsolódó utasítások is angol nyelven terjedtek el. A nemzetközi versenyek lebonyolításánál is a legkézenfekvőbb az angol nyelv használata, ezért az edzéseken is így látod majd felírva a feladatokat. Természetesen ha nem jó az angolod, vagy valamit nem értesz az edződ szívesen elmagyarázza, lefordítja neked.  

101. Miért rövidítjük a szakszavakat?

Vannak gyakorlatok, vagy utasítások, melyeket túl hosszú lenne minden alkalommal felírni, így elterjedtek az egyezményes rövidítések, mint EMOM, AMRAP, T2B, BOTB stb. Nem kell megijedni, az edzésen úgyis elmagyarázzák mik is ezek pontosan, de nem árt, ha elsajátítod ezeket a rövidítéseket, hogy ne kelljen mindig kérdezősködni mit is jelentenek. Olvasgasd a cross-training szótárt, és légy naprakész! 

102. Ha elszakad a bőr a tenyeremen, mi tévő legyek?

Ez sajnos elkerülhetetlen. Ha rendesen, és rendszeresen edzel, nem fogod tudni kikerülni a hámsérüléseket. Persze nem mindegy, hogy ez milyen mértékű. Mint minden sportnál, itt is rengeteg kiegészítő áll rendelkezésedre, melyek védenek a sérülésektől. Használhatsz kesztyűt, vagy tenyérvédőt, ezek elég hatékonyak a megelőzésben. Ha már megtörtént a sérülés, az első, hogy alaposan tisztítsd meg, és fertőtlenítsd le. Ha nem olyan mély akkor kötözd be, és tudsz vele edzeni, ha nem akadályoz a fogásban. Ha mélyebb, és nagyobb kiterjedésű, akkor mindenképp kend regeneráló krémmel, ami segíti a hámosítást, és hagyj ki pár napot, pihentesd. Nem tragédia, aki rendesen edz, annak néha lejön a bőr a tenyeréről. 

Címkék: