★ ★ ★ Személyi edzés ★ ★ ★

24 órás úszás felkészülés

2019. okt 15. - 22:09 -- Csóka Gábor

Úszás

Az idei évben immár TIZENKETTEDIK alkalommal került kiírásra az Ússz, Hogy Utolérjenek! Egyesület rendezésében a 24 órás Úszógála.

A helyszín

A helyszín a dunaújvárosi frissen felújított Fabó Éva Sportuszoda. A rendezvény célja az egészséges életmódra való buzdítás, az úszó- búvárúszó sport, és a vízilabda népszerűsítése, valamint két dunaújvárosi intézmény (testi- és értelmi fogyatékkal élők) karitatív támogatása (minden leúszott hosszal 1-1ftal támogatjuk őket).

A verseny

2019. október 26-án déli 12 órától 27-én déli 12 óráig tart a 24 órás verseny. Várhatóan teljes létszámmal, 16 csapat 320 versenyzője méretteti meg magát! Egyetemi, főiskolai és középiskolai csapatok, valamint az ország több mint 30 településéről összeállt együttesek - „az úszás megszállottjai” alkotják a mezőnyt.

A csapatok létszáma 16 és 22 fő közötti. A verseny során egy csapatból egy időben, 3-4 fő van a vízben, akik hosszonként váltják egymást. A 3-4 fős kis csapatok pedig óránként, vagy félóránként cserélődnek, ez nincs szabályozva, ezt az indulók maguk osztják be. A 24 óra alatt az egyes csapatokból viszont folyamatosan kell úszni valakinek, tehát nincs üres járat.

Felkészülés

A Cross Genesis 18 fős csapattal indul a versenyen. A felkészülés egyénileg és kisebb csapatokban vegyesen zajlik. Egy ilyen típusú terhelésre alaposan fel kell készíteni a szervezetet, mind fizikálisan, mind mentálisan. Mivel 50 méteres váltókat kell úszni, így a gyorsaság és az állóképesség egyaránt fontos, vagyis a magas intenzitású sprinteket és az egyenletes tempójú 4-500 métereket is be kell építeni az edzésekbe. A verseny előtt 1-2 hónappal, heti 2-3 úszással már nagyon jó kondíciót lehet szerezni. 

A felkészülést segítik a kiegészítő edzések mint például a funkcionális edzés vagy a cross-training úszás. Ezek az edzésformák felkészítik a tüdőt, a szív és érrendszert a nagyobb terhelésre, így segít, hogy végig lehessen küzdeni a 24 órát.

Amire nem lehet készülni

Az úszás mellett a rövid pihenő idők, és a folyamatos ébrenlét nehézségeivel is meg kell küzdeni. A verseny alatt 1-2 óránál több idő nemigen jut az alvásra, ez jelentősen megterheli a szervezetet. Ezért fontos, hogy mind a csapat jól ossza be az erőforrásait, és a pihenőidőt maximálisan a regenerációra tudja fordítani. A megfelelő mennyiségű, és minőségű tápanyag ilyenkor létfontosságú. 

A felkészülés folyamatos, az elszántság és a győzni akarás egyre nagyobb a csapattagokban. Jövő héten bevesszük Dunaújvárost! Hajrá Genesis! 

Címkék: 
Képgaléria: 
Úszás felkészülés
Úszás felkészülés
Úszás felkészülés
Úszás felkészülés
Úszás felkészülés